Vrei ca tu și familia ta să fiți feriți de gripă și răceală în sezonul rece care urmează? Atunci căutați să vă întăriți imunitatea. Asta atât printr-o alimentație sănătoasă și un tratament naturist cu suplimente vitaminizante, cât și printr-un stil de viață corect. Anumite obiceiuri simple, de zi cu zi, au un impact mai mare decât v-ați aștepta.
- Atenție la igienă!
Spălatul pe mâini atunci când vii de afară și ori de câte ori manevrezi mâncarea, dezinfectarea suprafețelor cu care intri în contact (telefon, chei, portofel, tastatură), să eviți să duci mâna la nas și la gură dacă nu ești perfect curat, toate acestea limitează contactarea virusurilor de răceală și gripă.
- Evită stresul.
Ușor de zis, greu de făcut. O soluție e să te înconjori de oameni optimiști, să te dedici unor activități care îți fac plăcere (chiar și o oră, după serviciu, e suficientă), să te relaxezi seara cu o baie caldă, să-ți faci mici bucurii. E dovedit faptul că stresul ameninţă sistemul imunitar pe fondul creşterii nivelului de cortizol în sânge.
- Fă sport.
Mișcarea, în special cea în aer liber, oxigenează creierul, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, iar celulele din corp se oxigenează mai bine. Chiar şi o simplă plimbare prin parc creşte nivelul de endorfine, responsabile cu starea de bine.
- Ia-ţi un animal de companie.
În ciuda temerii că pisica sau câinele au microbi şi te pot îmbolnăvi, putem spune că, dimpotrivă, în apropierea lor, sistemul imunitar e stimulat să producă anticorpi. Se consideră că alergiile ar fi, practic, boli ale unui sistem imunitar prea puţin folosit. În plus, un animal te binedispune, îți distrage atenția de la gândurile negative, te antrenează la joacă, la sport.
- Culcă-te mai devreme și dormi suficient.
În timpul somnului creşte nivelul de globule albe, care au rol imunologic. Un organism obosit nu va avea puterea să lupte cu bacteriile şi virusurile care îl atacă, tu te vei simţi slăbit, vulnerabil, fără energie. Cel mai odihnitor somn este între orele 22.00 și 2.00. Majoritatea adulților au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. Pentru a reuși să adormi, creează-ți un ritual înainte de culcare (duș, spălat pe dinți, băut un ceai cald de tei), citește câteva pagini din cartea preferată, evită ecranele. Pune-te în pat la aceeași oră și trezește-te la aceeași oră, indiferent dacă e weekend sau zi lucrătoare, pentru a obișnui organismul cu un program.
- Renunţă, pe cât posibil, la ţigări şi la alcool.
Îţi slăbesc sistemul imunitar. De asemenea, evită fast-food-ul, dulciurile şi grăsimile, care îţi aduc doar calorii goale şi chimicale, fără a avea valoare nutritivă. Mănâncă echilibrat, variat, sănătos, de la fructe și legume bogate în vitamine până la cereale integrale, nuci și semințe, pește, carne slabă, ceaiuri medicinale, produse ale stupului și lactate.