Există 5 tipuri de hepatită, unele grave, altele mai puţin grave. Cele transmise pe cale digestivă, cu virus A şi E, nu ridică mari probleme, se vindecă spontan şi nu se cronicizează. Cele transmise pe cale sexuală sau prin sânge, de tip C, B şi D, sunt mai periculoase pentru că pot duce la ciroză şi la cancer hepatic. Depistată la timp, hepatita C, de care sunt afectaţi circa 600.000 de români, se poate vindeca, însă cele de tip B şi D nu prea se vindecă, iar bolnavii poartă virusul toată viaţa. Ei trebuie să aibă un stil de viaţă foarte echilibrat şi sănătos pentru a nu suferi complicaţii.
Dieta este esenţială. Bolnavii de hepatită au interzis la alcool şi la alimente care obosesc ficatul, cum ar fi mezeluri, afumături, conserve, carne grasă, prăjeli şi sosuri grele. Nici dulciurile, în special cu zahăr rafinat şi produsele de patiserie nu sunt indicate pentru că riscul de diabet zaharat este mai mare. Dar să revenim la alcool! El e „otravă” fără excepţii. Nu ai voie nici să „guşti un păhărel”, nici să alegi o băutură „mai slabă”, nici să bei „o dată la zile mari”. Consideră că eşti în permanenţă „cu maşina”! Poţi să mănânci carne slabă, la grătar, cafea în cantităţi mici, dulciuri mai mult pe bază de fructe şi miere.
Odihna. Bolnavii de hepatită au nevoie de mult mai multă odihnă din cauza stării permanente de oboseală pe care ţi-o dă un ficat afectat. Nu pierde nopţile, somnul trebuie să fie de calitate. Efortul fizic se face cu moderaţie, aşa că nu te epuiza foarte tare zilnic la sală.
Bea cât mai multe lichide! Cei care apelează la remedii naturiste şi beau zilnic ceaiuri din plante medicinale cu efect hepatoprotector îşi îmbunătăţesc radical calitatea vieţii.
Recomandarea Fares: câte o cură cu Ficat sănătos capsule, pe bază de extracte de fructe de armurariu, frunze de anghinare, rostopască, rădăcină de păpădie şi sulfină.