Greață, balonare, senzație de prea plin, dureri abdominale, uneori constipație sau diaree – acestea pot fi semne ale unor probleme cu vezica biliară. Ar putea fi vorba despre dischinezie biliară (o afecțiune cauzată de anomaliile funcției de contracție și golire a vezicii biliare), de colecistită (inflamația vezicii biliare) sau de litiază biliară (formarea de pietre la bilă). E necesar să mergi la medicul gastroenterolog pentru o consultație, iar dacă diagnosticul se confirmă, pregătește-te să faci unele schimbări în stilul tău de viață!
Iată ce măsuri e bine să iei, dacă ai probleme cu vezica biliară, ce să mănânci, ce să eviți și în ce constă tratamentul ideal!
Alimentația
Evită mâncărurile procesate, grase și prăjite, cu sosuri și tocături, fast-food-ul, mezelurile, brânzeturile grase (unt, cașcaval, brânză cu mucegai), maioneza, dulciurile și produsele de patiserie. Toate acestea necesită, pentru digestie, prezența acizilor biliari și pun la grea încercare vezica biliară. Nu sunt indicate nici anumite alimente considerate sănătoase, precum ouăle și fructele oleaginoase (semințe prăjite, nuci, alune).
Orientează-te, în schimb, spre alimente bogate în fibre (legume și fructe proaspete, cereale integrale, fasole) și în vitamina C (kiwi, citrice, roșii, ardei gras, spanac, broccoli), spre lactate slabe, deserturi sănătoase, cu fructe, multe verdețuri și uleiuri presate la rece. Toate acestea sunt ușor de digerat și acționează ca drenor biliar.
Nu mânca seara târziu, nici mult la o masă, pentru a nu suprasolicita digestia.
Obiceiuri bune
Dacă vrei să tratezi afecțiunile vezicii biliare, dar și să le previi, e necesar să adopți acel stil de viață sănătos, despre care vorbesc toți medicii: cu mâncare ușoară și nutritivă, sport regulat, hidratare, odihnă suficientă pe timpul nopții, fără exces de alcool, fără fumat. Vei vedea că, în timp, și alte probleme de sănătate se vor ameliora, iar tu te vei simți mai bine din toate punctele de vedere.
La ce tratament naturist poți apela
Pe lângă schimbările alimentare, e nevoie și de tratament. Obișnuiește-te să bei zilnic ceaiuri medicinale din plante cu efect coleretic și colagog, care stimulează secreția biliară și digestia. Anghinarea, coada șoricelului, rostopasca, menta, păpădia sunt câteva dintre aceste plante, pe care le poți alterna sau combina în cana ta de ceai. O rețetă gata preparată de specialiștii Fares este ceaiul Vezica Biliară, ce conține un mix de plante bune pentru bilă.
Pentru un efect mai rapid și mai puternic, apelează la capsule naturale, cu uleiuri esențiale din plante. Farebil este creat special pentru tulburările vezicii biliare, ca adjuvant în litiază biliară sau colecistită. Se administrează câte o capsulă imediat după masele principale, în cure de 10 zile sau la nevoie.