Stafilococul auriu este una dintre cele mai răspândite bacterii care cauzează probleme de sănătate la oameni. Face parte din familia Staphylococcus și produce, așa cum îi spune și numele, infecții stafilococice care pot varia de la ușoare până la grave, chiar letale. Marele pericol este acela că Stafilococul auriu a devenit rezistent la antibiotice. Tot mai multe companii farmaceutice se chinuie în fiecare an să producă noi și noi antibiotice care să-i vină de hac. Asta în timp ce natura are, de fapt, cele mai eficiente „arme”.
Ce este stafilococul auriu?
Numit științific Staphylococcus aureus, stafilococul auriu este o bacterie foarte răspândită și în anumite condiții poate fi foarte periculoasă. Mulți dintre noi o avem, fără să ne dăm seama, la nivelul pielii sau al mucoasei nazale, iar ea nu reprezintă niciun pericol, nu cauzează infecții, decât în anumite condiții despre care vom vorbi mai jos.
Stafilococul auriu este foarte contagios
Stafilococul auriu se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, prin atingerea suprafețelor contaminate, folosirea în comun a prosoapelor, a hainelor sau a lenjeriei de pat. Din fericire, pielea noastră funcționează ca o barieră care ne protejează de bacterii. Însă dacă ai o mică leziune, pe fondul unei imunități mai slabe, bacteriile pătrund în organism și cauzează infecții.
Unele persoane sunt doar purtătoare și pot răspândi bacteria fără ca ele să fie, de fapt, infectate. De aceea, în mediile de risc, precum spitalele unde sunt bătrâni, bolnavi cu imunitatea compromisă, trebuie luate stricte măsuri de protecție ce constau într-o igienă riguroasă.
Copiii sunt și ei în categorie de risc pentru că petrec mult timp în comunități, la școală, grădiniță, în săli de sport, vestiare. La copii, stafilococul auriu poate produce infectări atât pe fondul sistemului imunitar mai slab, în formare, cât și din cauză că ei se julesc frecvent la joacă, iar în leziunile create pătrund ușor bacteriile.
Ce probleme de sănătate dă și care sunt simptomele lor?
Dintre toate bacteriile, Stafilococul auriu se face cel mai des vinovat de infecții grave, dificil de tratat, cum sunt infecțiile nozocomiale. Și mai complicat este că aceste bacterii dezvoltă o tot mai mare rezistență la antibioticele clasice, de sinteză. Iată care sunt principalele tipuri de infecții de care e responsabil Stafilococul auriu!
· Infecții cutanate
Infectează, de obicei, pielea și dă: foliculite, acnee, furuncule, abcese, infecții ale unghiilor etc. Simptome: bășicuțe dureroase sau care dau mâncărimi, umplute cu lichid, iar atunci când se sparg formează cruste, abcese (puroi sub piele), cu înroșire a pielii și tumefacție dureroasă în jurul lor.
· Infecții respiratorii
Stafilococul auriu care a pătruns în organism prin sistemul respirator poate ajunge la plămâni și da pneumonie. Simptome: febră, dificultăți respiratorii, tuse, durere toracică, slăbiciune și stare de rău.
· Infecții ale sângelui
Una dintre cele mai grave infecții pe care le poate provoca Stafilococul auriu este septicemia. Se poate întâmpla în urma implantării pe cale chirurgicală a unor dispozitive medicale. Simptome: febră, alterarea stării generale, tensiune arterială scăzută.
· Infecții digestive
După ingerarea unui aliment contaminat, poți face toxiinfecție alimentară. Aici, infecția cu stafilococ auriu are ca simptome: greață, vărsături, diaree, manifestări care apar la câteva ore de la contaminare. Partea bună e că dispar cel mai rapid, în doar o zi, pentru că organismul poate elimina mult mai ușor, pe cale digestivă, bacteriile vinovate.
· Infecții ale oaselor, articulațiilor, organelor
Stafilococul auriu poate provoca osteomielită (o infecție a oaselor) sau artrită septică (infecție a articulațiilor). Simptome: durere intensă la nivelul oaselor sau articulațiilor afectate, inflamație, febră, limitarea mișcării. Când ajunge și la organe vitale, cum este inima, poate duce chiar la deces.
Tratamente naturiste împotriva Stafilococului auriu
După stabilirea exactă a diagnosticului, medicul îți va prescrie un tratament cu antibiotice. Problema este, însă, că Stafilococul auriu a dezvoltat rezistență la antibioticele de sinteză.
Nu și la cele naturale, pe bază de uleiuri esențiale. Acestea din urmă au în compoziție mai multe substanțe active diferite care lucrează împreună (spre deosebire de medicamentele de sinteză, care au și o singură substanță activă). Pentru bacterii, este imposibil să dezvolte rezistență în fața unui asemenea arsenal de „arme”, pe când față de o singură substanță activă, rezistența este inevitabilă.
Cele mai puternice uleiuri cu efect antibiotic sunt cele de cimbru și de cuișoare. Se administrează sub formă de capsule sau soluție, din gama Biomicin. Un avantaj important al acestor tratamente naturiste pentru Stafilococ auriu este că sunt bine tolerate de către organism, fără să producă efecte adverse.
Un alt tratament naturist care, potrivit mărturiilor, dă rezultate uimitoare, este mierea de Manuka. Este preparată de albine din floarea arborelui de Manuka, ce crește în insulele sălbatice din Noua Zeelandă și e celebră pentru proprietățile sale antibacteriene și antiseptice. Poate fi consumată, dar și aplicată extern pe infecțiile cutanate.
Cum previi infectarea cu Stafilococ auriu
Vestea proastă este că stafilococii se găsesc pretutindeni și se pot lua printr-o simplă atingere, dacă nu ai grijă maximă la igienă și dacă ai un sistem imunitar slăbit. Ce poți face?
- Cea mai bună soluție pentru a preveni infectarea este întărirea sistemului imunitar. Reușești acest lucru printr-o alimentație mai sănătoasă, nutritivă, echilibrată, și prin consumul, în cure, a diverselor tipuri de remedii naturiste: capsule cu ciuperci medicinale, cu plante, siropuri cu cătină și echinacea, sau cu miere și propolis, ceaiuri etc.
- O a doua soluție necesară este grija la igienă. Spală-te cât mai des pe mâini, spală-ți la temperaturi ridicate hainele de stradă, pe cele de la sală, prosoapele, cuverturile și lenjeriile de pat. De asemenea, nu folosi la comun cu alții produse de igienă.
- Dacă ai răni deschise la nivelul pielii, acoperă-le și îngrijește-le corespunzător, schimbă-ți des bandajele.
Dacă ai suspiciunea unei infecții cu Stafilococ auriu, la nivelul pielii sau intern, mergi la medic pentru o diagnosticare corectă și recomandări de specialitate.