Șovârvul are o tradiție îndelungată ca plantă medicinală. A fost menționat de Lonicerus (1564) ca agent antiinflamator și recomandat împotriva astmului bronșic, ftiziei, tusei, iar v. Haller (1755) relatează că planta este lăudată pentru bolile pulmonare.
La noi în țară este o specie foarte comună. Medicina științifică românească de la jumătatea secolului XX recomanda șovârvul în inflamații ale căilor respiratorii și astm, indicându-se faptul că fluidificarea secrețiilor mucoase prin șovârv se datorează uleiului său esențial; de asemenea, medicina populară românească recomanda șovârvul în ceaiuri pentru piept, în preparate contra durerilor de gât.
În prezent au fost realizate mai multe studii științifice pentru a revela mecanismele de acțiune care stau la baza efectelor șovârvului asupra sănătății respiratorii.
Astfel, un studiu in vivo realizat de Games și colegii săi a evaluat efectele a trei compuși, inclusiv carvacrolul, într-un model de șoareci cu emfizem pulmonar indus (Games et al. 2016). Rezultatele studiului au arătat că tratamentul cu carvacrol a redus mărirea alveolelor pulmonare, recrutarea macrofagelor și creșterea nivelurilor de interleukine în lichidul de lavaj bronhoalveolar. Inflamația pulmonară și emfizemul au fost semnificativ mai mici la șoarecii tratați cu carvacrol în comparație cu grupul de control al bolii. Mai mult, s-a raportat că carvacrolul are, de asemenea, activități antivirale împotriva HSV-1, virusul herpes simplex de tip 1 rezistent la aciclovir, virusul respirator sincițial uman (HRSV) și rotavirusul uman (RV) (Kamalabadi și colab. 2018; Pilau și colab. 2011). În rezumat, datele modelelor animale in silico și in vivo oferă un indiciu despre rolul potențial al carvacrolului în tratamentul COVID-19, iar studii suplimentare au fost concepute pentru a evalua eficacitatea anti-SARC-CoV-2 a acestora.
S-a mai demonstrat că tratamentul cu carvacrol atenuează nivelurile de citokine pro și anti-inflamatorii într-un model animal de encefalomielită autoimună experimentală. Carvacrolul ar putea fi considerat ca un stimulator al autoimunității, deoarece a ameliorat nivelurile a numeroase citokine (Mahmoodi și colab., 2019). Carvacrolul poate menține, de asemenea, echilibrul sistemului imunitar prin rolul său în imunomodulare (Butt și Sultan, 2010). Prin urmare, carvacrolul ar putea fi benefic pentru limitarea cascadei imuno-inflamatorii în COVID-19.
Șovârvul intră în compoziția siropului Biosept, recomandat în infecții virale de căi respiratorii superioare.