Șovârvul, plantă din familia mentei, este o plantă care vegetează și în România. În tradiția populară de la noi, șovârvul era cules în iulie, și cu precădere în 21 iulie, ziua Sfântului Ilie, considerată în lumea populară ziua focului. Era apoi pus la uscat și folosit în arta culinară, ca remediu și chiar ca și colorant, la vopsitul ouălor de Paște în anul următor – oamenii de la sat considerau că așa ouăle nu se strică foarte multă vreme.
Compoziția chimică dă plantei un miros plăcut și aromat, în felul lămâiței și măghiranului; gustul este iute - aromat și puțin astringent. Supuse la distilare, inflorescențele de șovârv dau o esență galben-deschisă cu miros plăcut, esență constituită în principal din carvacrol.
Medicina științifică de la mijlocul secolului trecut recunoștea șovârvului unele proprietăți medicinale deosebite, căci Dr. O. Backer recomanda planta sub formă de ceai în inflamații ale căilor respiratorii, tuberculoză, asthmă, pe lângă multe altele.
Dr. W. J. Fischer, afirma că acțiunea anticatarală a șovârvului este foarte asemănătoare cu aceea a cimbrișorului, însă este mai intensivă; iar Dr. M. Walser, adăuga că fluidifierea secrețiilor mucoase prin șovârv se datorează uleiului eteric pe care îl conține. Întrebuințarea șovârvului nu era deci lipsită de interes la noi în țară.
Pentru uzul casnic, șovârvul era folosit și în țările din vestul Europei, unde se considera că pus în bere menține prospețimea băuturii, împiedecându-i fermentarea; planta pulverizată și amestecată cu sulf se folosea la alungat furnicile.
Recentul focar de sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) a început în decembrie 2019, ducând la pandemia bolii coronavirus-19 (COVID-19). În prezent, există puține medicamente utilizate pentru această afecțiune, cum ar fi remdesivir sau favipiravir, aprobate pentru tratamentul COVID-19, deși vaccinurile și terapia cu plasmă au fost, de asemenea, autorizate prin procedura de urgență. Cu toate acestea, au fost propuse și unele potențiale tratamente și cure naturale. Moleculele de origine naturală au arătat importanță terapeutică, cum ar fi activitate antivirală, antiinflamatoare și antioxidantă și ar putea fi candidați utili pentru tratarea COVID-19. În ultimii ani, uleiurile esențiale au demonstrat efecte terapeutice promițătoare împotriva multor afecțiuni virale. Carvacrolul este unul dintre fenolii monoterpenici cu prezență abundentă în uleiurile esențiale ale multor plante aromatice, inclusiv șovârvul. Este folosit ca aromă alimentară, aditiv și conservant. Carvacrolul este, de asemenea, folosit ca parfum în produsele cosmetice.
O serie de studii științifice au arătat că acțiunile biologice ale carvacrolului, cu potențialul său terapeutic, sunt de importanță clinică. Studiile in vitro și in vivo au demonstrat proprietăți farmacologice multiple, cum ar fi unele proprietăți antifungice, antibacteriene, antioxidante, antiinflamatoare, hepatoprotectoare și spasmolitice (H Javed · 2020), toate de mare importanță în tratamentul COVID-19.
Analizele științifice au arătat cum carvacrolul este compusul principal din uleiul esențial de șovârv care poate inhiba diferite virusuri umane și animale, inclusiv virusul sincițial respirator (Pilau și colab., 2011). Mecanismul de acțiune și activitățile antivirale ale carvacrolului derivat din uleiul de șovârv au fost explorate, descoperindu-se că acesta ajută la dezactivarea virusurilor, în decurs de 1 oră de la expunere, afectând direct capsida virală și ulterior ARN-ul. Carvacrolul inhibă legarea virusurilor de celulele gazdă prin ascunderea capsidei, cu toate acestea, nu a fost raportată o morfologie structurală alterată a virusului (Gilling și colab., 2014).
Șovârvul intră în compoziția siropului Biosept, recomandat în infecții virale de căi respiratorii superioare.