Ţineţi-vă bine! Acum vom vorbi despre vânturi. Un subiect sensibil, care stârneşte râsul, în primă fază, dar care pune serioase probleme celor care simt că le explodează burta.
Gazele intestinale sunt cauzate de o digestie lentă şi cu probleme. Alimentele incomplet digerate ajung să fermenteze în colon. Grăsimile, de obicei, îngreunează digestia, blocând celelalte alimente în intestin şi prelungind fermentarea lor. Predispuse să aibă gaze sunt persoanele care mănâncă repede şi atunci înghit aer, cele care nu mestecă suficient alimentele, care mănâncă foarte gras sau condimentat, cele care au diverse alergii sau probleme intestinale (ex. intoleranţa la lactoză). Există şi mâncăruri considerate flatulogenice, cum ar fi fasolea, mazărea, varza, broccoli, conopida etc., aşa că, mare atenţie şi la dietă. Flatulenţa este deseori însoţită de balonare, de indigestie sau de constipaţie.
Plantele medicinale care te pot scăpa de această problemă stânjenitoare sunt cele carminative (care favorizează eliminarea gazelor). Ai de ales între ceai de busuioc, măghiran, coriandru, mentă, cimbrişor, ienupăr, roiniţă, ghimbir, muşeţel, fenicul sau decoct de rădăcină de angelică. Poţi să-ţi faci, preventiv, şi un ceai din seminţe de mărar sau din seminţe de chimen. Pentru un efect rapid şi eficient, apelează la tincturi. După masă, diluează într-un pahar cu apă câteva picături de tinctură de mentă, fenicul, angelică sau ghinţură.
Adaugă în măncăruri plante aromate care inhiba dezvoltarea bacteriilor ce cauzează putrefacţie şi flatulenţă. Printre acestea - pătrunjelul, mărarul, chimenul, seminţele de cardamon, cuişoarele, scorţişoara, cimbrul.
Nu te feri de fructe proaspete. Ananasul şi papaya conţin nişte enzime care ajută digestia.
Un alt remediu naturist este să amesteci într-un pahar cu apă puţin bicarbonat de sodiu, un praf de sare şi zeama de la o lămâie. Bea acest amestec atunci când ai probleme.
Ca o curiozitate, află că o persoană elimină gaze, în medie, de 10-15 ori pe zi. Mirosul variază nu neapărat de la persoană la persoană, ci în funcţie de ce ai mâncat. Gazele provenite de la carbohidraţi vegetali nu prea au miros, în timp ce gazele formate în urma consumului de carne miros mai urât.