Nu e persoană care să nu se fi confruntat, la un moment dat, cu un episod de dereglare digestivă. Fie că a mâncat foarte mult și repede, fie a combinat la aceeași masă mai multe tipuri de alimente, fie mâncarea nu a fost proaspătă, rezultatul și simptomele digestive au fost cam aceleași: balonare, arsuri, senzație de prea plin greață, vărsături, constipație sau diaree.
Dacă sunt ocazionale, se pot rezolva ușor și nu ridică probleme. Însă dacă astfel de manifestări apar frecvent, atunci trebuie luate măsuri, pentru a nu provoca perturbări majore în viața ta. Starea de bine vine odată cu un stil de viață sănătos.
Dacă nu știi de unde să începi, uite câteva strategii de efect care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea digestivă.
Program regulat de mese. Crearea și respectarea unui program de mese și gustări sănătoase te pot ajuta să te bucuri de o digestie ușoară. Încearcă să iei micul dejun, prânzul, cina și gustările aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.
Mănâncă lent! Acordă atenție preparatului din farfurie, ia îmbucături mici și mestecă încet și bine, pentru că doar așa îi vei ușura munca sistemului digestiv.
Consumă fibre! Pe lângă faptul că fibrele scad colesterolul și reduc riscul apariției bolilor de inimă, ele pot regla mișcările intestinale și favoriza o digestie ușoară. Un adult ar trebui să includă în dieta zilnică aproximativ 30 de grame de fibre.
Adio zahăr! Înlocuiește pe cât posibil zahărul cu fructele. Acestea sunt bogate în fructoză și asigură un bun tranzit intestinal.
Apelează la remedii naturale. Spre exemplu, capsulele și ceaiul din gama Digestie ușoară conțin enzime vegetale care stimulează digestia alimentelor, ajută la eliminarea gazelor intestinale și reduc balonarea, înlătură senzaţia de greaţă și senzația de prea plin. De asemenea, reduc disconfortul abdominal după masă. Mai poți apela cu încredere și la ceaiuri din diverse plante (mușețel, chimion, ghimbir mentă, anason) care au rolul de a-ți ușura digestia și de a-ți calma spasmele abdominale.
Relaxarea. Mulți oameni resimt neliniște sau încleștare în stomac înainte de un examen sau un eveniment important. „Fluturii” sau golul din stomac, arsurile, crampele și orice altă problema fără o cauză organică înseamnă gestionarea defectuoasă a stresului și a experiențelor cotidiene. Astfel, se impune reducerea stresului, fapt care va ușura și digestia. Poți face exerciții fizice regulate, plimbări zilnice, somn odihnitor de șapte ore în fiecare noapte, poți să petreci mai mult timp cu prietenii, familia și animalul de companie și să eviți supraîncărcarea cu sarcini.
Hidratarea corespunzătoare. Aportul scăzut de lichide este o cauză frecventă a constipației. E bine să bei cât mai multă apă plată și ceaiuri din plante medicinale, supe, sucuri naturale de fructe, și să eviți consumul zilnic de cafea și alcool. De asemenea, poți să incluzi în dieta ta fructele și legumele cu conținut ridicat de apă: castraveți, dovlecei, țelină, roșii, citrice, pere. Ananasul este un alt fruct recomandat, care ajută digestia.