Cu sute de ani în urmă, omul se hrănea cu ce-i oferea natura: fructe, legume, plante, cereale, carne, lactate în forma lor cea mai simplă. Nu existau adaosuri de E-uri care să le facă mai aromate, mai apetisante. Pe măsură ce ne-am dezvoltat, ne-am modernizat, mâncarea a început să arate ca tabelul lui Mendeleev. Fructele și legumele sunt stropite ca să reziste și să crească impecabil, animalele primesc medicamente care ajung în lapte și în carne, iar etichetele multor alimente de pe rafturile supermarketurilor conțin o listă nesfârșită de ingrediente cu denumiri greu de înțeles. Nu-i de mirare că acum vrem să ne întoarcem la hrana naturală din trecut.
Conceptul de „alimentație curată” datează din anii ’60 și respingea mâncarea semipreparată din motive ce țineau mai degrabă de valori sociale decât de sănătate. Ulterior, curentul a prins tot mai mult în sălile de sport, apoi i-a „molipsit” pe cei preocupați de sănătatea lor. Tosca Reno, o expertă în fitness din Canada, a popularizat alimentația „curată”, scriind și vânzând peste un milion de exemplare din cartea sa „Eat Clean Diet”.
Principiile alimentației „curate”
Ce presupune această „dietă curată”? Pur și simplu o întoarcere la natură, renunțând la alimentele procesate și „modificate” în schimbul celor cât mai simple, în care nu adaugi nimic. Asta înseamnă să mănânci carnea roșie ca atare, nu produse din carne (mezeluri, cârnați, șuncă); să consumi cereale integrale, nu cereale rafinate, cu zahăr; să renunți la conservanți, zaharuri artificiale, alimente sărace în nutrienți și bogate în grăsimi trans și în calorii (cum ar fi prăjiturile, produsele de patiserie, chipsurile).
Ce trebuie să faci pentru a mânca mai „curat” și a fi mai sănătos
• Citește etichetele produselor și evită-le pe cele care conțin multe E-uri, adaosuri de coloranți și arome artificiale. Ordinea ingredientelor de pe etichetă arată procentul acestora în cadrul preparatului. De exemplu, la o ciocolată, dacă zahărul este în fruntea listei, înseamnă că produsul conține cel mai mult zahăr.
• Renunță la semipreparate, care conțin calorii în exces, multă sare, zahăr și grăsimi. Alimentele „curate” sunt, de obicei, sărace în aceste ingrediente.
• Mizează pe legume și fructe proaspete, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, pe leguminoase și cereale integrale. Nu uita nici de proteinele de bună calitate, corpul are nevoie de ele!
• Optează, pe cât posibil, pentru alimente bio! Așa ai siguranța că produsul este curat, necontaminat, nestropit, că nu a fost crescut artificial și procesat, că nu conține pesticide, metale grele și chimicale. Produsele bio sunt controlate, monitorizate atent și supuse unor ample verificări pentru a obține această titulatură. Fares, de pildă, a scos pe piață mai multe ceaiuri bio: de mușețel, mentă, din 7 plante, ceai Digestie ușoară, Antistres și cu fructe de pădure. Încearcă-le și tu!
• Evită fast-food-ul, afumăturile, alimentele ce conțin conservanți, pe cele intens procesate (cum sunt diverse napolitate și prăjituri ambalate, feliile de brânză topită, mezelurile etc.).
• Evită sucurile din comerț și alcoolul. Nu aduc nimic bun în organism. În schimb, hidratează-te cu cât mai multe ceaiuri medicinale.
• Mănâncă puțin și des, nu rar și mult. Mai exact, e indicat să ai 4-5 mese pe zi: trei principale și 1-2 gustări.
• Fă mișcare! Sportul oxigenează creierul, dezvoltă mușchii, arde caloriile în plus și te face să te simți mai bine din toate punctele de vedere.