Odată cu sezonul rece apare o altă problemă deranjantă – pielea uscată. Cele mai afectate sunt mâinile, coatele și picioarele, acolo unde sunt mai puține glande sebacee, dar și fața, prima expusă condițiilor atmosferice extreme. Îți poți menține pielea frumoasă și sănătoasă cu ajutoare din natură.
- Cremele hidratante sunt de bază. Cel mai bine pătrund în piele dacă le aplici imediat ce ai ieșit de la duș, când porii sunt deschiși. Nu e nevoie să folosești creme scumpe. Orice e binevenit.
- Schimbă săpunul. Alege unul mai cremos, care are în compoziție substanțe grase (unt de cacao, unt de cocos sau lanolină). Pe mâini, poate fi prea complicat să te dai cu cremă chiar de fiecare dată după ce te-ai spălat, însă două-trei aplicări pe zi sunt esențiale.
- Uleiurile naturale pot face și ele minuni cu pielea ta. Uleiul de argan este unul dintre cele mai prețioase, are proprietăți emoliente, hidratante, cicatrizante, reușind să prevină și să atenueze ridurile. Uleiul de sâmburi de struguri e și el o „bombă” de antioxidanți, menține elasticitatea pielii, iar cel de jojoba e recomandat tenurilor grase, pentru că reglează secreția de sebum. Pe corp, poți folosi uleiuri extrem de hidratante, cum e cel de cocos, de măsline sau untul de shea. Ca să poate fi bine absorbite în piele și să nu formeze peliculă la suprafață, trebuie aplicate imediat după duș, pe pielea încă umedă.
- Fulgii de ovăz au proprietăți vindecătoare, calmante, hrănitoare. Pune într-un săculeț de pânză o cană de fulgi de ovăz și înmoaie săculețul în apa de baie în care poți sta relaxată circa 15 minute.
- Apa de flori hidratează tenul. O poți prepara din infuzie de gălbenele și tătăneasă, sau dintr-un amestec de ulei esențial de levănțică diluat în puțină apă distilată. Stropește-ți fața pe timpul zile cu aceste mixturi ca să-i redai umiditatea.
- Din când în când, prepară-ți în casă câte o mască hidratantă, în funcție de tipul tău de ten. Poți combina tot felul de ingrediente: banană, iaurt, miere, avocado, ulei de cocos, castravete, făină de ovăz etc.
- Poartă mănuși la curățenie. Substanțele chimice din produsele de curățat usucă și irită și mai mult pielea.
- Totuși, pielea se usucă atât din cauza temperaturii scăzute și a vântului de afară, cât și din cauza atmosferei din propria locuință. Caloriferele usucă aerul și, odată cu el, și pielea noastră. Medicii recomandă să folosești un umidificator de cameră sau pur și simplu să pui un vas cu apă pe calorifer. În felul acesta, îți menții în parametri optimi și mucoasele de la nivelul nasului, ochilor, gurii, nu ți se va usca gâtul pe timpul nopții și previi răcelile.
- Hidratarea pielii trebuie să vină și din interior. Consumă cât mai multe lichide (apă plată, ceaiuri calde, sucuri proaspete de fructe), alimente bogate în vitaminele A, D și E, betacaroten, precum și alimente bogate în acizi grași esențiali (ulei de pește, nuci, semințe, uleiuri vegetale presate la rece).
- Evită consumul de cafea și de alcool, care deshidratează și mai mult pielea și organismul în general.