facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-06-27
Vizualizari: 236
Comentarii: 0
Soluţii în caz de tulburări depresive și stări anxioase

În zilele noastre, tot mai multe persoane se confruntă cu stări depresive sau anxioase. Nu sunt un moft, sunt probleme reale care pun în pericol sănătatea. Există numeroase metode prin care pot fi combătute, de la obiceiuri de viață până la remedii naturale, din plante.

 

Termenul „depresie” este folosit frecvent în prezent. E normal să resimţim deprimare sau tristeţe când trecem prin situaţii grele. Însă depresia este mai mult decât o stare de tristeţe ocazională. Depresia, care poate fi uşoară, moderată sau severă, dă simptome care afectează modul în care o persoană gândește, se comportă.

Cum se manifestă depresia uşoară şi cea moderată

Depresia ușoară poate provoca: iritabilitate, deznădejde, sentimente de vinovăție și disperare, disprețuirea de sine, o pierdere a interesului pentru activitățile altădată plăcute, dificultăți de concentrare la locul de muncă, o lipsă de motivație, un dezinteres brusc pentru socializare, dureri aparent fără o cauză directă, somnolență și oboseală în timpul zilei, insomnie, modificări ale apetitului, variaţii de greutate, comportament riscant, cum ar fi abuzul de alcool și droguri sau jocurile de noroc.

Depresia moderată are simptome asemănătoare celei uşoare, la care se adaugă probleme cu stima de sine, productivitate redusă, sentimentul de inutilitate, sensibilități crescute şi îngrijorare excesivă. Depresia moderată, spre deosebire de cea uşoară, afectează viaţa persoanală şi profesională, precum şi relaţionarea cu cei din jur.

Care sunt simptomele stărilor anxioase

Una dintre emoţiile cel mai des întâlnite este anxietatea. Crizele ocazionale de anxietate sunt normale şi ne ajută să evităm pericolele. Totuşi, când simptomele care o însoţesc sunt prezente în viaţa de zi cu zi, vorbim despre tulburare de anxietate.

Cele mai frecvente semne şi simptome ale anxietăţii sunt: agitaţia, nervozitatea şi stările tensionate permanente, senzaţia de pericol iminent, creşterea pulsului şi a tensiunii, respiraţia accelerată, slăbiciune, oboseală, problemele de concentrare, transpiraţie nocturnă, treziri în timpul nopţii, tulburări gastro-intestinale.

 

Sfaturi pentru a lupta cu anxietatea și depresia

Nu te aștepta ca depresia sau anxietatea să treacă de la sine. Reprezintă o condiție medicală care uneori necesită ajutor de specialitate. Principalele recomandări sunt: psihoterapia, schimbarea unor obiceiuri de viață și tratamentul medicamentos.

·       Apelează la remedii naturale

Există plante medicinale care şi-au dovedit efectele benefice în ameliorarea stării psihice. Se administrează sub formă de ceaiuri și capsule.

Sunătoarea este recomadată în stările de depresie uşoară sau moderată. Planta este apreciată pentru efectul de echilibrare psiho-emoţională şi pentru acţiunea calmantă, fiind utilă şi în insomnie şi stres. Poţi consuma zilnic 2-3 căni cu infuzie de sunătoare.

Muşeţelul și teiul sunt plante cu acţiune calmantă, relaxantă, sedativă. Induc somnul, de aceea sunt indicate în a doua parte a zilei.

Capsulele de plante precum Distonoplant Forte sunt un real ajutor când te confrunţi cu tulburări depresive ușoare/medii, cu stări anxioase şi distonie neurovegetativă. Produsul are în componenţă vinariță, passiflora, rodhiola, ashwagandha, convolvulus, remedii cu efect anxiolitic, antidepresiv, adaptogen, adică ajută organismul să se adapteze stresului fizic, mental şi emoţional.

Uleiurile esenţiale pot ajuta și ele la alinarea stărilor depresive şi anxioase. Printre cele mai bune în acest sens sunt uleiul esenţial de lavandă, de portocale, de bergamotă, de Lemon verbena. Se pot folosi prin inhalare, prin masare sau îmbăiere.

·       Fii activ zilnic

Nu numai că mişcarea te ajută să fii în formă fizică şi are efect protector contra multor boli, însă şi psihicul are de câştigat de pe urma ei. Numeroase studii au arătat că activitatea fizică poate preveni sau ameliora stările depresive şi anxietatea. Plimbările pe jos, mersul pe bicicletă, alergările şi înotul sunt activităţi potrivite pe care să le încerci. Este bine să faci zilnic 30 de minute de mişcare.

·       Petrece cât mai mult timp în natură

Ajută enorm în problemele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. De exemplu, este demonstrat că ecoterapia (un tip de tratament formal care implică desfășurarea unor activități în natură) ajută în depresia ușoară până la moderată. 

·       Ţine legătura cu prietenii

Nu te izola dacă ai stări depresive sau anxioase! Ține o strânsă legătură cu prietenii buni, veseli, optimiști, cu care să vorbești ce ai pe suflet. Nu trebuie să fii singur(ă); o vorbă bună din partea celor dragi poate fi pansamentul sufletesc de care ai nevoie.

·       Odihneşte-te suficient

Lipsa somnului poate alimenta stările depresive şi anxioase. S-a constatat că persoanele cu insomnie pot avea un risc de până la 10 ori mai mare de a dezvolta depresie decât cele care dorm suficient. Este bine să ai o rutină a somnului, adică să te culci şi să te trezeşti la aceleaşi ore. Înainte de culcare, poţi face o baie relaxantă sau un masaj. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn.

·       Ai grijă la alimentaţie

Dieta poate ameliora sau, dimpotrivă, agrava stările despresive şi de anxietate. Evită produsele procesate şi zahărul şi include cât mai des în alimentaţie sursele de acizi graşi Omega-3 (somon, sardine) şi produsele care conţin seleniu (nuci, carne slabă, orez, seminţe de floarea-soarelui), vitaminele B9 (spanac, varză,  broccoli, ficat de vită, soia, drojdie de bere), vitamina B12 (carne, ouă, pește, fructe de mare) şi zinc (se găsește în cereale integrale, carnea de vită, pui şi porc, în nuci şi seminţe de dovleac).

 

Dacă te confrunţi cu simptome de despresie uşoară sau de anxietate, ia măsuri din timp. Unele modificări în stilul de viaţă şi remediile din plante medicinale te pot ajuta să-ţi recapeţi echilibrul emoţional!

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri