facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-05-20
Vizualizari: 1454
Comentarii: 0
Situații când e necesar să apelezi la antibiotic

Atunci când te-a prins răceala sau gripa și te simți rău, tare te mai tentează să apelezi la cel mai puternic tratament care speri că te va vindeca rapid sau va preveni problemele mai grave. Iar atunci îți îndrepți privirea spre antibiotice. Trebuie însă să știi că aceste medicamente se administrează cu precauție, doar în anumite situații și pe baza unor simptome clare.

Niciodată nu lua antibiotice preventiv, „doar ca să fii sigur”. Ele tratează numai infecții bacteriene, iar dacă ai o infecție virală - cum e gripa, răceala - ele nu te vor ajuta, dimpotrivă, îți vor slăbi și mai mult organismul. Antibioticele de sinteză vin cu o serie de efecte adverse precum tulburarea florei intestinale, reacții alergice, scăderea și mai drastică a imunității, plus riscul formării unei rezistențe la respectivul tip de medicament.

Sunt totuși situații când o răceală incorect tratată se agravează și dă complicații, în special în sfera ORL (otite, sinuzite, laringite, faringite, pneumonie). Atunci e necesar să treci pe antibiotic, iar pentru un diagnostic corect și pentru prescrierea tratamentului trebuie să mergi la medic. În primă fază, specialistul se va baza pe simptome, într-un anumit context, și îți va pune niște întrebări care îl ajută să-și dea seama ce tip de infecție e: virală sau bacteriană. Iată ce aspecte se iau în vedere!

De cât timp ești bolnav

 Răceala se vindecă în 5-7 zile. Dacă durează mai mult și simptomele parcă se înrăutățesc, se localizează în diverse zone (gât, ureche, nas), este semn clar că banala răceală a virat spre o infecție bacteriană.

Febra

În infecția virală, debutează brusc, este mai mare de la început, apoi scade treptat, pe când în infecțiile bacteriene este moderată la început, apoi crește treptat, putând să persiste mai multe zile fără să scadă brusc.

Durerile la nivelul feței, în special la aplecare, ochii umflați, respirația urât mirositoare, durerile de urechi

Acestea pot fi semne de otită și sinuzită. Culoarea secrețiilor nazale poate fi și ea un indicator: în răceală, secrețiile nazale ar trebui să fie apoase și incolore. Dacă sunt galbene-verzui, e posibil ca acolo să fie bacterii (dar nu neapărat).

Durerea în gât

 Chiar dacă gâtul tău este roșu, inflamat și te doare la înghițire, aceste lucruri sunt normale într-o răceală. Însă de asemenea pot fi semnul unei infecții bacteriene care, netratate, poate da complicații ale rinichilor, febră reumatică cu inflamarea încheieturilor. Niște pete mici, albe, în gât pot sugera prezența unui streptococ.

Tusea

 Într-o răceală, tusea are rolul ei - te ajută să elimini secrețiile care altfel ar stagna pe căile respiratorii. Dar o tuse persistentă, cu probleme de respirație, cu mucus gros, galben sau verde, cu durere toracică ce se agravează în timpul tusei și stare generală de rău – toate acestea sunt semne de pneumonie. Iar o tuse care durează mai bine de trei săptămâni, este însoțită de respirație șuierătoare sau îngreunată, s-ar putea traduce în bronșită.

capsule moiAntibioticele de sinteză trebuie luate cu precauție, doar la recomandarea medicului. Există însă și antibiotice naturale pe care le poți lua în siguranță, chiar și preventiv, atunci când te simți rău și ai simptomele de mai sus. Se găsesc în magazinele naturiste sub formă de ulei esențial (de cuișoare, ti-tree, cimbru), simplu sau în diverse soluții și capsule, cum ar fi Biomicin Forte. Ele nu provoacă rezistență la antibiotice, nu distrug flora intestinală, nu slăbesc sistemul imunitar, nu produc candidoză, nu induc hepato și nefrotoxicitate, practic nu au efecte adverse dacă se respectă indicațiile privind doza și durata administrării. În plus, reprezintă o alternativă pentru persoanele cu intoleranțe, alergii sau care au dezoltat rezistență la antibioticele de sinteză. Unele uleiuri esențiale cu acțiune mai blândă, cum sunt cele de ti-tree, pin, lavandă, eucalipt, pot fi administrate în aerosoli sau în inhalații datorită efectului antiinflamator, antimicrobian, calmant asupra mucoasei bronșice. Aceste remedii naturale pot fi administrate în cure de 2-3 săptămâni. Pe lântă tratamentul care țintește cauza bolii se pot asocia și preparate pentru ameliorarea simtomatologiei, cu acțiune antifebrilă, antiinflamatoare, expectorantă.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri