Are la bază una dintre cele mai vechi reţete româneşti cu eficienţă dovedită de-a lungul a 25 de ani de utilizare, atât în tusea seacă, cât şi cea productivă, răceală, gripă, laringită. Evaluarea eficienţei a demonstrat ameliorarea tusei până la rezolvare completă în toate cazurile, de la primele administrări, fără intoleranţe sau reacţii adverse.
Mugurii de pin prin conţinutul în pinen, limonen şi eucaliptol au demonstrat o eficienţă de 98,7% într-un studiu pe 170 persoane cu bronşită acută însoţită de tuse, faţă de eficienţa ambroxolului (expectorant de sinteză) de 94,4%, după 2 săptămâni de tratament.
Mucilagiile din pătlagină exercită o acţiune iritantă asupra mucoasei gastrice declanşând, pe cale reflexă, o hipersecreţie traheobronşică, adică determină un efect expectorant, dar şi emolient asupra mucoaselor iritate ale tractului respirator.
Cimbrişorul este utilizat de secole pentru calmarea tusei, laringitei şi răcelilor; studiile ştiinţifice au confirmat că uleiul esenţial de cimbrişor blochează sinteza substanţelor care produc inflamaţia la nivelul arborelui bronşic.
Florile de tei acţionează ca şi emolient datorită mucilagului care acoperă mucoasele inflamate cu un film protector, fiind benefice în cazul mucoaselor iritate de la nivelul faringelui, apărute în cazul tusei de diverse etiologii.
Saponinele triterpenice din scaiul vântului cresc secreţiile bronşice, fluidizează consistenţa mucusului şi stimulează expulzarea sa din plămâni, fiind benefic în tusea însoţită de expectoraţie. De asemenea, scaiul vânăt are şi efect antiinflamator prin scăderea citokinelor şi sintezei de oxid nitric.