×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Sinuzita – cum o recunoşti şi cum o tratezi

Sfaturi Practice

Din pleiada de afecţiuni ale sezonului rece face parte şi sinuzita. Presupune inflamarea mucoasei ce căptuşeşte sinusurile şi se manifestă prin dureri de cap, dureri la nivelul frunţii, tuse productivă, rinoree, respiraţie urât mirositoare, diminuarea senzaţiilor de văz şi gust. Oricât de neplăcute ar fi aceste simptome, nu te speria! Ele pot fi combătute cu remedii naturiste.

Nu confunda sinuzita cu răceala!

Se manifestă cam la fel şi mulţi le confundă: nas înfundat, durere de cap, stare generală de rău. Dar, în plus faţă de acestea, sinuzita mai vine cu dureri de dinţi, secreţii nazale galben-verzui, respiraţie urât mirositoare, senzaţie de presiune şi dureri la nivelul feţei, care se acutizează la aplecarea capului. Apoi, diferenţa dintre răceală şi sinuzită este dată de perioada de manifestare: dacă de răceală scapi în 5-10 zile, sinuzita acută abia după o săptămână de la debutul răcelii începe să se agraveze, iar simptomele pot persista chiar şi 1-2 luni. Netratată corespunzător, sinuzita acută devine, după 3 luni, cronică.

Să apelezi sau nu la antibiotice?

Sinuzita este o infecţie virală la început, care poate migra spre una bacteriană. Mulţi se sperie şi dau iama în antibiotice de sinteză. Însă acestea, administrate după ureche, pot face mai mult rău decât bine, începând de la afectarea florei intestinale, slăbirea imunităţii, până la riscul de a dezvolta rezistenţă la respectivele antibiotice. În plus, dacă sinuzita e virală, aceste pastile nu au niciun beneficiu. Varianta naturală de tratament, pe bază de uleiuri esenţiale, este mult mai sigură şi mai prietenoasă pentru organism. Uleiurile esenţiale sunt antibiotice naturale deosebit de puternice, au proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, fără să vină cu riscurile medicamentelor de sinteză.

Cum pot fi folosite uleiurile esenţiale

În primul rând sub formă de inhalaţii cu aburi. Sunt cel mai bun tratament pentru mucoasele inflamate şi congestionate deoarece aburii calzi umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni şi capsule moidezinfectează căile respiratorii. Cele mai bune uleiuri sunt de cimbru, cuişoare, eucalipt, busuioc, mentă. Inhalaţiile se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită. Uleiurile esenţiale de cimbru şi cuişoare pot fi folosite şi intern, consumate câteva picături de trei ori pe zi, în miere, sau în capsule Biomicin naturale gata preparate, care se administrează de trei ori pe zi.

Alte remedii bune în sinuzită

Ca în orice răceală, este nevoie să bei multe ceaiuri medicinale calde, care te hidratează şi păstrează mucusul diluat, uşor de eliminat. Foarte bune sunt ceaiurile de rozmarin (pentru efectele sale antiseptice, antifebrile, purificatoare), de soc (tratează infecţiile respiratorii în general) sau de eucalipt (desfundă nasul, e antiseptic). De ajutor sunt şi picăturile nazale. Sigur, ieftin și la-ndemână este să ți le prepari tu, în casă. Ai de ales între: ceai de gălbenele, apă cu sare sau apă cu un praf de bicarbonat. Soluția salină e bine să fie ușoară, să aibă aproximativ gustul lacrimilor. Pune-ţi câteva picături cu o pipetă, pe rând în fiecare nară, apoi suflă nasul.

Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.