facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-12-13
Vizualizari: 8377
Comentarii: 8
Sinuzita: cauze, simptome și tratament naturist

Din pleiada de afecţiuni ale sezonului rece face parte şi sinuzita. Presupune inflamarea mucoasei ce căptuşeşte sinusurile şi se manifestă prin dureri de cap, dureri la nivelul frunţii, tuse, rinoree, diminuarea senzaţiilor de văz şi gust. Oricât de neplăcute ar fi aceste simptome, nu te speria! Poți scăpa de sinuzită cu tratament naturist.

 

CUPRINS:

Ce este sinuzita

Cauzele sinuzitei

Simptomele sinuzitei

Remedii naturiste recomandate în tratarea sinuzitei

Cum să previi sinuzita

 

Ce este sinuzita

Pentru a înțelege ce e sinuzita, trebuie să vorbim mai întâi despre sinusuri. Sunt 8 cavități osoase pline cu aer: două frontale (localizate deasupra nasului și în spatele sprâncenelor), două sfenoidale (între ochi și nas, sub arcada osului frontal), două etmoidale (sub globul ocular) și două maxilare (în osul maxilar, lângă nas). Rolul acestor sinusuri este să producă mucus care protejează căile respiratorii, să regleze temperatura aerului pe care îl respirăm, să regleze presiunea intranazală și să ofere rezonanță vocii.

Sinuzita este o afecțiune ORL ce reprezintă inflamarea sau infectarea mucoasei care căptușește aceste sinusuri. De obicei, afectează o singură pereche de cavități, dar sunt situații în care toate sunt inflamate.

Două tipuri de sinuzită: virală și bacteriană

În funcție de factorii care au declanșat-o, sinuzita poate fi virală sau bacteriană. Cea virală este mai frecventă, cauzată adesea de răceli sau de gripă. Are simptome mai blânde și durează mai puțin. Sinuzita bacteriană apare ca o complicație a unei infecții virale sau poate să apară independent. La copii, cea mai frecventă formă de sinuzită este cea bacteriană.

În funcție de durată, sinuzita e de patru tipuri: acută, subacută, cronică și recurentă

 • Sinuzita acută este cea mai scurtă. Cea virală durează 1-2 săptămâni, iar cea bacteriană poate ține până la 4 săptămâni;A15 Biomicin Forte
 • La sinuzita subacută, simptomele pot dura între o lună și trei luni. Este asociată adesea cu infecțiile bacteriene sau cu alergiile sezoniere;
 • Sinuzita cronică durează mai mult de 3 luni, e cauzată de infecții bacteriene sau de probleme structurale ale căilor nazale;
 • Sinuzita recurentă este cea care apare și dispare de mai multe ori de-a lungul unui an și durează de fiecare dată puțin (1-2 săptămâni).

 

Cauzele sinuzitei

 • Infecțiile respiratorii. Adesea, sinuzita apare după infecții virale – răceală, gripă. Atunci, se inflamează mucoasa naso-sinusală, canalul de drenaj al sinusului se blochează, secrețiile se acumulează și produc infecția. Vorbim aici despre sinuzită virală, care se tratează cu antivirale. Sinuzita bacteriană poate apărea ulterior, ca o infecție secundată la cea virală;
 • Alergiile. Din cauza lor, se blochează sau se îngreunează drenajul normal al sinusurilor, ceea ce contribuie la inflamația mucoasei sinusale și la creșterea riscului de sinuzită bacteriană;
 • Factorii anatomici. Oricine poate face sinuzită, însă anumiți factori anatomici o favorizează: o deviație de sept sau polipii nazali;
 • Alte probleme de sănătate. O infecție dentară sau sistemul imunitar slăbit predispun la sinuzită;
 • Obiceiurile nesănătoase, precum fumatul excesiv, expunerea la poluare, la alergeni, la variații de temperatură sau chiar suflatul incorect al nasului sunt alte cauze ale sinuzitei.

 

Simptomele sinuzitei

Variază în funcție de tipul de sinuzită și de localizare. În general, sinuzita se manifestă prin: 

 • dureri de cap, dureri la nivelul frunţii / în spatele orbitei / la nivelul dinților;
 • tuse;
 • rinoree purulentă, fie anterioară (care curge prin nas), fie posterioară (care se scurge în gât);
 • respiraţie urât mirositoare;
 • stare de oboseală;
 • diminuarea senzaţiilor de văz şi gust;
 • febră (doar în cazul sinuzitelor acute).

Nu confunda sinuzita cu răceala!

Ambele se manifestă cam la fel şi mulţi le confundă: nas înfundat, durere de cap, stare generală de rău. Dar, în plus faţă de acestea, sinuzita mai vine cu secreţii nazale galben-verzui, respiraţie urât mirositoare, senzaţie de presiune şi dureri la nivelul feţei, care se acutizează la aplecarea capului. Apoi, diferenţa dintre răceală şi sinuzită este dată de perioada de manifestare: dacă de răceală scapi în 5-10 zile, sinuzita acută începe să se agraveze abia după o săptămână de la debutul răcelii, iar simptomele pot persista câteva săptămâni.

 

Remedii naturiste recomandate în tratarea sinuzitei

Ceaiuri medicinale

Ca și la răceală, este nevoie să bei multe ceaiuri medicinale calde, care te hidratează şi păstrează mucusul diluat, uşor de eliminat. Foarte bune sunt ceaiurile de rozmarin (pentru efectele sale antiseptice, antifebrile, purificatoare), de soc (tratează infecţiile respiratorii în general) sau de eucalipt (desfundă nasul, e antiseptic). 

Picături nazale

Alte remedii naturiste pentru sinuzită sunt picăturile nazale. Sigur, ieftin și la-ndemână este să ți le prepari tu, în casă. Ai de ales între: ceai de gălbenele sau apă cu sare. Soluția salină e bine să fie ușoară, să aibă aproximativ gustul lacrimilor. Pune-ţi câteva picături cu o pipetă, pe rând în fiecare nară, apoi suflă nasul.

Să apelezi sau nu la antibiotice?

Dacă sinuzita a apărut în cadrul unei răceli obișnuite, cu siguranță este vorba despre o formă virală, care se tratează cu antivirale. Sinuzita bacteriană are simptome mai intense și durează mai mult, aceasta tratându-se cu antibiotice.

Nu lua antibiotice de sinteză, preventiv, după ureche. Ele nu au niciun beneficiu într-o sinuzită virală, dimpotrivă, pot face mai mult rău decât bine, începând de la afectarea florei intestinale, slăbirea imunităţii, până la riscul de a dezvolta rezistenţă la respectivele antibiotice. 

Mai bine apelezi la antibiotice naturale, pe bază de uleiuri esenţiale. Indiferent de tipul de sinuzită, sunt un tratament naturist sigur și eficient, fără efecte adverse. Uleiurile esenţiale sunt antibiotice naturale deosebit de puternice, au proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare. Gama Biomicin de la Fares conține mai multe tipuri de produse pentru tratarea sinuzitei, de la capsule, până la soluții și uleiuri pentru inhalații. 

Inhalații cu aburi și uleiuri esențiale

Sunt cel mai bun tratament pentru mucoasele inflamate şi congestionate deoarece aburii calzi umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile, stimulează eliminarea lor și desfundă sinusurile natural. Iar prin combinarea cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni și dezinfectează căile respiratorii. Cele mai bune uleiuri sunt de cimbru, de cuişoare, de mentă, uleiul de eucalipt sau de tea tree. Inhalaţiile se fac de obicei seara, înainte de culcare, după ce în prealabil camera a fost aerisită. Chiar şi la serviciu poţi inhala uleiuri esențiale dacă folosești un pulverizator sau o lampă de aromaterapie.

Uleiurile esenţiale de cimbru şi cuişoare pot fi folosite şi intern, administrate câteva picături de trei ori pe zi, în miere, sau gata dozate în capsulele Biomicin forte.

Alimentația

Un leac bătrânesc pentru sinuzită sunt alimente picante, care te fac să lăcrimezi, dar şi să-ţi curgă nasul, degajând sinusurile blocate. Printre acestea – ardeiul iute, hreanul, usturoiul.

Cum să previi sinuzita

 • În primul rând, ar trebui să te ferești de răceală și gripă, iar pentru asta întărește-ți imunitatea și ai grijă la igiena mâinilor, evită locurile aglomerate.
 • În special dacă ai deviație de sept, iar secrețiile nazale se acumulează și-ți înfundă nasul, acordă o mai mare atenție igienei nasului: curăță-l dimineața și seara cu soluții saline, fă inhalații cu aburi și uleiuri esențiale sau pur și simplu inspiră dintr-o sticluță cu ulei esențial atunci când îți simți nasul înfundat.
 • Hidratează-te cât mai bine pe tot parcursul zilei.
 • Evită fumatul, expunerea la alergeni și la substanțe iritante, cum ar fi poluanții din aer și produsele chimice.

 

E important de reținut că trebuie acționat cu tratament naturist pentru sinuzită încă de la primele simptome. Lăsată netratată, sinuzita se poate agrava și croniciza. 

 

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
Comentarii

Bună ziua eu am foarte mari dureri de cap și amețeli și grețuri de 2 săptămâni și doctorii nu mi-au dat antibiotice și orice calmant iau nu îmi trec durerile de cap și amețelile , mă doare foarte tare din frunte până în spate și simt că mă apasă pe creier și mă împinge ce pot sa iau

Raspuns Fares: Buna ziua. Va recomandam Biomicin Forte sau Biomicin in functie de toleranta digestiva, 3X1capsule/zi la 1 ora dupa masa, Biosept 3X2 capsule in primele 3-4 zile, apoi 3X1 capsule/zi, Hapciu solubil, 3-4 plicuri/zi; Inhalatii Hapciu usureaza respiratia, seara, Hapciu nazal peste zi la nevoie, adminstrarea se face 7-10 zile.
Evitati consumul de zahar, faina alba, lactate, sunt alimente mucogene, intretin formarea de mucus.
Sebastian
21 Iulie 2023

Buna seara! Ám un baietel de 9 ani si are parasinuzita. Acesta am atlétika dupa efectuarea unui RMN. Ce tratament ii indítani copilulului meu?

Raspuns Fares: Va recomandam capsulele Biomicin, cate 1 capsula de 2 ori pe z si capsulele Biosept, cate 1 capsula de 3 ori pe zi, 2 saptamani. Se poate asocia si ceai Hapciu solubil, 1-2 cani de ceai pe zi si inhalatii sau aerosoli cu inhalantul Hapciu, de 1-2 ori pe zi, 5-7 zile.
Kiss Noémi
29 Noiembrie 2021

Pentru o sinuzita cronica de 40 de ani. Care se inchisteaza și da dureri mai ales de cap la aplecarea capului, cât timp se face tratamentul și cu ce exact. Multumesc

Raspuns Fares: Buna ziua. Va recomandam capsulele Biomicin forte cate 1 capsula de 3 ori pe zi, 10-15 zile. In primele 3 zile se poate administra cate 1 capsula de 4 ori pe zi. Se asociaza capsulele Hapciu, cate 1-2 capsule de 3 ori pe zi, 2-3 saptamani si inhalatii sau aerosoli, cu Solutia Biomicin si ulei esential de pin, cate 5 picaturi din fiecare de 2 ori pe zi, 7 zile. Se pot asocia pentru efecte mai intense si capsulele Biosept cate 1 capsula, de 3 ori pe zi..
Aristita
24 Octombrie 2021

Cat timp trebuie sa fie urmat tratamentul? Este indicat acest tratament și pentru copii? Multumesc!

Raspuns Fares: Buna ziua! Este important sa specificati varsta copilului pentru a va putea indica tratamentul adecvat. La copii peste 3 ani se poate administra solutia Biomicin, cate 1-2 picaturi la o lingurita de sirop Biosept cu miere si propolis, de 3 ori pe zi, 2 saptamani si aerosoli sau inhalatii cu solutia Biomicin si ulei esential de pin, de 2 ori pe zi, 5-7 zile. De la varsta de 5 ani se poate administra si capsulele Bosept sau Hapciu, cate 1 capsula de 2 ori pe zi, 2-3 saptamani.
Ioana
7 August 2021
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri