Organizația Mondială a Sănătății estimează că trei sferturi din populația lumii utilizează remedii tradiționale din plante medicinale pentru combaterea tulburărilor gastro-intestinale. Una dintre cele mai frecvente afecţiuni din sfera digestivă este Sindromul de intestin iritabil (SII). Afecțiunea a luat amploare în ultimele decenii în special în Europa și SUA, studiile efectuate indicând o incidență crescută în tările vest-europene, de 15-20% , cu o frecvență mai crescută la femei. O serie de factori au fost incriminaţi în apariţia acestei afecțiuni, cei mai importanţi fiind considerați stresul și obiceiurile alimentare greșite.
Sindromul de colon iritabil se manifestată prin dureri abdominale care dispar după eliminarea scaunului, balonare și alternanța diaree-constipație, pe o perioadă de cel puțin trei luni, la persoane cu un colon considerat anormal de sensibil.
Pe baza simptomelor spastice implicate și a fondului de hipersensibilitate, se recomandă în fitoterapie plante cu proprietăți spasmolitice cum este menta, dar și calmante, sedative, anxiolitice, cum este lavanda.
Florile de lavandă, binecunoscute pentru acţiunea lor sedativă, calmantă, anxiolitică, antidepresivă (1), au totodată și un important efect spasmolitic, de relaxare a musculaturii netede a intestinelor și de favorizare a eliminării gazelor intestinale (2), fiind indicate în stări de nelinişte, agitaţie, stres, asociate cu dureri abdominale colicative, balonare și tulbrări de tranzit, simptome prezente în sindromul de colon iritabil.
Regasiți lavanda în formula produsului Colon Sănătos, conceput special pentru persoane care suferă de Sindromul de colonul iritabil, alături de valeriană, sunătoare, mentă, obligeană, volbură, scorţişoară şi frunze de măslin.
Bibliografie
Bibliografie
- Malcolm BJ, Tallian K. Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time?. Ment Health Clin. 2018;7(4):147-155. Published 2018 Mar 26. doi:10.9740/mhc.2017.07.147
2.Sadraei Hassan et al. Study of antispasmodic action of Lavandula angustifolia Mill hydroalcoholic extract on rat ileum. Journal of Herbmed Pharmacology. 2019, 8(1):56-63