Discută cu
medicul Fares
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Simptome care-ți spun că ai nevoie de antibiotic

Articole de Specialitate

Atunci când te simți rău și mergi la doctor pentru o consultație, ți se pun anumite întrebări pentru a identifica natura bolii și cauza ei. De multe ori este dificil să faci diferența dintre o infecție virală severă și una bacteriană, bazându-te doar pe simptome. Prin urmare, medicii se folosesc de un al șaselea simț atunci când decid să-ți dea sau nu tratament cu antibiotice. Iată ce aspecte au în vedere specialiștii.

Febra

Dacă ai temperatură mare și frisoane, e posibil să vorbim despre o infecție bacteriană. Însă aceste simptome sunt comune și răcelii și gripei – boli virale. Dacă suntem în sezonul rece și în orașul tău e o epidemie de gripă, atunci medicul va considera că mai mult ca sigur simptomele tale sunt de natură virală și nu ai nevoie de antibiotic.

De cât timp ești bolnav?

O infecție virală care nu se vindecă și durează cu săptămânile e posibil să se transforme în ceva mai serios, iar în peisaj să apară bacteriile. Ele generează infecții în special în sfera ORL,  de care scapi doar cu antibiotice. Oricum, durata simtomelor nu este neapărat un factor decisiv, încă poate fi vorba despre o simplă răceală.

Durerea în gât

Chiar dacă gâtul tău este roșu, inflamat și te doare la înghițire, aceste lucruri sunt normale într-o răceală. Însă de asemenea pot fi semnul unei infecții bacteriene, care netratate poate da complicații ale rinichilor, febră reumatică cu inflamarea incheieturilor. Niște pete mici, albe, în gât pot sugera prezența unui streptococ, spun specialiștii citați de health.com.

Culoarea secrețiilor nazale

Atunci când ești răcit și sufli nasul, secrețiile nazale ar trebui să fie apoase și incolore. Dacă sunt galbene-verzui, e posibil ca acolo să fie bacterii. Și de această dată te sfătuim să nu dai fuga la farmacie, deoarece culoarea mucusului nu e neapărat cel mai bun indicator.

Tusea

Într-o răceală, tusea are rolul ei – te ajută să elimini secrețiile care altfel ar stagna pe căile respiratorii. Dar o tuse persistentă, cu probleme de respirație, este semn de pneumonie. Iar o tuse care durează mai bine de trei săptămâni, este însoțită de respirație șuierătoare sau îngreunată, s-ar putea traduce în bronșită.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.