Chiar dacă infecțiile urinare sunt des întâlnite în rândul femeilor, nici bărbații nu sunt ocoliți. Statisticile arată că circa 3% dintre bărbați sunt afectați de această problemă în fiecare an. Mai predispuși sunt în copilărie sau după 50 de ani. De ce? Cauzele sunt puțin diferite față de femei.
Se pot transmite prin contact sexual?
În condițiile în care femeile fac cel mai des infecții urinare, multe cupluri se întreabă dacă boala se poate transmite prin contact sexual la partener. Răspunsul este „nu”. Infecțiile urinare nu sunt contagioase, nu se pot transmite de la femeie la bărbat. Totuși apropierea intimă nu e recomandată o perioadă de câteva zile din cauză că simptomele bolii la femeie vor fi ulterior mult mai supărătoare. Atunci, din ce cauză apare infecția urinară la bărbați? Sunt câțiva factori de risc: amânarea nevoii de a merge la toaletă, igiena precară și sexul anal, pietrele la rinichi, mărirea prostatei care limitează capacitatea organismului de a elimina urina sau, în cele mai grave cazuri, tumorile de vezică urinară. De aceea, atunci când apare o infecție urinară, bărbații trebuie să fie investigați cu mult mai multă atenție pentru a exclude posibilitatea unor afecțiuni de bază mai grave.
Simptomele
Sunt destul de numeroase și neplăcute: nevoia frecventă de a urina, durere, disconfort sau senzație de arsură în timpul urinării, durere în partea centrală inferioară a abdomenului, urina pare tulbure și miroase neplăcut. Dacă situația se înrăutățește, apare febra, greața, vărsăturile și durerile de spate, este semn că infecția a ajuns în tractul urinar superior, la rinichi, caz în care trebuie luate rapid măsuri. Totuși, simptomele acestea sunt similare cu cele date de o afecțiune mult mai comună în rândul bărbaților, numită prostatită acută bacteriană. Apare atunci când bacteriile ajung la nivelul prostatei, iar debutul simtomelor este brusc, fiind nevoie să se ia urgent măsuri.
Tratamentul infecțiilor urinare
Constă în antibiotice, de preferat naturale, pe bază de plante, căci nu au afecte adverse, fiind în același timp la fel de eficiente ca orice medicament de sinteză. Dacă nu aveți încredere în remediile naturiste, trebuie să știți un lucru: medicamentele de sinteză au fost produse plecând de la plante; studiindu-le, oamenii au reușit să le reproducă substanțele active. Cele mai puternice antibiotice naturale cunoscute sunt uleiurile esențiale. Biomicin urinar, spre exemplu, conține uleiuri esențiale de cimbru, scorțișoară, ienupăr și șovârv, care luptă împotriva microorganismelor de la nivelul tractului genito-urinar, atât feminin, cât și masculin. Tratamentul durează între 7 și 14 zile, cu posibilitate de prelungire până la 4 săptămâni sau chiar mai mult în cazul infectării prostatei. E necesar să se bea multe lichide, pentru a ajuta tractul urinar să se curețe mai repede de bacterii. Evitați constipația și nu amânați nevoia de a merge la toaletă. De asemenea, la finalul tratamentului, e necesar să se facă un sumar de urină și urocultură pentru a vedea dacă mai există bacterii.