În general, adulții au nevoie de 7 - 8 ore de somn pe noapte pentru o stare generală bună. Nu toată lumea reușește să-l obțină. Stresul, insomniile, sedentarismul, lipsa de timp „fură” din somnul bun de noapte. Iar consecințele nu întârzie să apară: oamenii se simt în permanență obosiți, capacitățile de concentrare și de memorare se reduc, emoțiile negative și stările anxioase se amplifică. În plus, poate scădea imunitatea, fapt care atrage după sine alte probleme. Somnul este extrem de important. Ca să te poți bucura de el, e bine să-ți creezi o rutină înainte de culcare și să ții cont de câteva recomandări simple.
Redu stresul. Factorul care face cele mai mari ravagii în organism, în ceea privește calitatea somnului, este stresul. Deși există multe tensiuni psihice și probleme de rezolvat în timpul zilei, important e să reușești să te detașezi de ele până când te pui în pat.
Respectă orele de culcare și trezire. Faptul că te culci și te trezești în mare parte la aceeași oră, în fiecare zi, va „programa” corpul să doarmă mai bine. Specialiștii mai recomandă să ai grijă la „puiul de somn” de peste zi! Deși pare inofensiv, ți-ar putea afecta semnificativ calitatea somnului din timpul nopții.
Amenajarea dormitorului. După stres, spațiul de dormit este cel mai important aspect. Ca să obții un mediu îmbietor pentru odihnă, trebuie să renunți la tot ce înseamnă aparat electronic în dormitor, să nu folosești înainte de culcare telefonul mobil, televizorul, tableta sau calculatorul, acestea se află pe lista neagră din cauza excesului de lumină pe care îl produc. De altfel, orice aparat care emite lumină trebuie scos din dormitor. Camera trebuie să fie bine aerisită, să aibă temperatura moderată, să fie liniște și întuneric.
Evită alcoolul, cofeina, nicotina. Dacă sunt consumate seara târziu, alcoolul, fumatul, cafeaua sau energizantele te agită și te împiedică să ai un somn de calitate.
Plimbări în aer liber și exerciții fizice. Exercițiile fizice făcute constant, cum ar fi înotul, mersul pe jos sau plimbările în aer liber, te relaxează. Totuși, evită sportul la intensitate mare seara, aproape de ora de culcare, pentru că va avea efectul invers: în loc să-și încetinească motoarele și să se relaxeze, organismul va reintra în alertă.
Nu consuma alimente grele seara, înainte de culcare. Cinele târzii pun la muncă sistemul digestiv, astfel că nu vei adormi repede. Evită, de asemenea, să bei prea multe lichide înainte de culcare, deoarece te vei trezi pe timpul nopții să mergi la toaletă.
Apelează, în schimb, la ajutoare din natură. Există ceaiuri și capsule din plante cu efect calmant, relaxant, sedativ, care te ajută să adormi mai repede și să ai un somn de calitate. Plantele respective se pot folosi și sub formă de ulei esențial, pus în lampa de aromaterapie, folosit la inhalații sau la masaj. Toate acestea sunt recomandate în insomnii pasagere sau cronice, reduc numărul de treziri nocturne, dar și stările de agitație.