Greață, vărsături, dureri de cap, dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, la scurt timp după masă, diaree sau constipație, balonări, gust amar, stare de somnolență. Acestea sunt simptomele dischineziei biliare, o afecțiune cauzată de anomaliile funcției de contracție și golire a vezicii biliare. Cei care au această problemă de sănătate trebuie să fie mult mai atenți la mesele îmbelșugate de Crăciun și de Revelion, deoarece simptomele neplăcute se pot agrava.
În ce constă dischinezia biliară
Atunci când mâncăm, mușchii vezicii biliare se contractă și golesc bila, trimițând-o spre intestinul subțire. Când suferi de dischinezie biliară, vezica nu se contractă în mod corespunzător, bila rămânând blocată în interior. Vorbim aici despre o tulburare de tonus și motilitate a vezicii biliare și a căilor biliare extrahepatice care îngreunează digestia și îți cam dă viața peste cap.
Este de două tipuri
Dischinezia biliară este de două tipuri: hipertonă (când vezica biliară este prea activă sau se contractă violent la stimuli) și hipotonă (când vorbim despre bilă leneșă, adică fierea nu se contractă suficient). Alimentaţia joacă un rol important în schema de tratament. În dischinezia hipertonă, trebuie evitate alimentele colecistochinetice, pe când în dischinezia hipotonă sunt recomandate. Pentru ambele tipuri de dischinezie, de mare ajutor sunt remediile naturale, pe bază de plante medicinale. Spre deosebire de medicația clasică, ce oferă tratament doar în timpul puseelor dureroase, remediile din plante se pot administra pe perioade mai lungi. Astfel, se evită apariția unor noi crize biliare, se ameliorează motilitatea vezicii biliare, se reglează secreția bilei și se previn complicațiile.
Plante recomandate
- În dischineziile hipertone, sunt recomandate plante cu efect antispastic, relaxant, de calmare a durerii: feniculul, salvia, rozmarinul, rostopasca, mușețelul, coada șoricelului, menta și uleiul esențial de mentă.
- În caz de bilă leneșă, e bine să te orientezi spre plante colecistochinetice și colagoge, care stimulează contracția vezicii biliare și secreția bilei. Printre acestea, păpădia, anghinarea și boldo.
- De mare ajutor sunt remediile carminative, care calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale: ceaiul de obligeana, de fenicului, de menta și uleiul esențial de mentă.
- Adevărate tratamente în caz de dischinezie biliară sunt plantele antiinflamatorii: uleiul menta, de eucalipt, de brad.
- Uleiurile esențiale de brad, eucalipt și mentă, combinate, reprezintă un tratament cu efecte remarcabile care îmbunătățește metabolismul ficatului, crește secreția biliară, elimină spasmele ductelor biliare, iar administrat în cură, reduce severitatea colicilor și previne staza biliară.
- Plantele medicinale se administrează atât sub formă de ceai și ulei esențial, cât și sub formă de tinctură. Poți să-ți prepari un amestec dintr-o linguriță de tinctură de rostopască, una de tinctură de anghinare și una de tinctură de șovârv, diluate în 500 ml de apă. Se beau câte 150 ml din acest amestec, cu 15-20 de minute înainte de masă.
Pentru a preveni crizele biliare, ai mai multă grijă la dietă, în special acum, de sărbători! Evită consumul excesiv de grăsimi, prăjeli, sosuri grele, tocături, mezeluri, ouă și băuturi carbogazoase, nu mânca seara târziu, nici prea mult la o masă.