Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe și fascinante sisteme ale corpului uman. Funcția sa principală este de a proteja organismul împotriva infecțiilor. Sprijinul și îmbunătățirea sistemului imunitar sunt poate cele mai importante etape vitale în reducerea sensibilității la răceală și gripa.
În realitate nu există nici o substanță care să poată reface imediat funcția imunitară. Sistemul imunitar este o asocierea strânsă a factorilor psihologici, neurologici, nutriționali, de mediu și hormonali cu funcția imunitară.
Cea mai bună abordare pentru susținerea funcției imune este un plan cuprinzător care implică stilul de viață, managementul stresului, exercițiile fizice, dieta, suplimentarea nutrițională, evitarea toxinelor și utilizarea fitoterapiei.
Atitudinea pozitivă
Primul pas în susținerea sistemului imunitar este atitudinea pozitivă. Starea noastră de spirit are o influență extraordinară asupra funcției imunitare. Atunci când suntem fericiți, sistemul nostru imunitar funcționează mult mai bine.
Stresul
Este al doilea factor important în imunitate, și anume, creșterea stresului conduce la suprimarea imunității. Din fericire, efectele stresului asupra sistemului imunitar pot fi atenuate sau chiar depășite cu o dispoziție pozitivă, tehnici eficiente de reducere a stresului, umor, râs sau terapie cu muzică.
Stilul de viață contează foarte mult în susținerea imunității.
- Un factor particular de stil de viață care este absolut critic pentru funcția imunitară este somnul adecvat, minim 7 ore pe noapte.
- Absența fumatului
- Mese regulate
- Menținerea greutății corporale în limitele normale
- Exerciții fizice regulate
- Dieta sănătoasă bogată în fructe, legume, cereale, semințe, nuci; săracă în grăsimi și zaharuri rafinate (maxim 50 g zahăr pe zi); cantități adecvate de proteine
- Scăderea consumului de alcool
- Hidratarea cu suc de fructe, ceaiuri și apă.
Vitaminele și mineralele
Acestea au rol esențial în creșterea imunității. Acestea sunt: vitamina A și carotenoidele, vitaminele C, D, E, B și mineralele: fier, zinc, seleniu.
Plantele medicinale au efecte imunostimulatoare: speciile de Echinacea, Hydrastis canadensis, Astragalus membranaceus, ciuperci medicinale (maitake, shiitake, reishi, Cordyceps sinensis), fructele de cătină, măceșe, ghimbirul, usturoiul, socul.
Aceste plante se regăsesc în gama variată de produse pentru creșterea imunității recomandate pentru copii, adulți și gravide: Vitamina C 200 mg cu măceșe și cătină comprimate masticabile, Imunitate Respirator și Digestiv capsule, Vitamina C 500 naturală solubilă la plic, Imunitate cu 7 ciuperci capsule, Imunitate ceai, sirop, Echinacea cu propolis și vitamina C comprimate masticabile, Tinctură de Echinacea.
Michael T Murray, Joseph E Pizzorno. The Encyclopedia of Natural Medicine. 2012, 3th edition, Atria Books, New York, p180-193.