Simptomele specifice ale unor afecțiuni respiratorii sunt: febră, tuse și dispnee, iar alte simptome observate la pacienții afectați de aceste probleme pot include frisoane, dureri musculare, cefalee, dureri în gât și pierderi de gust sau miros.
Având în vedere acestea, Naina Mohamed Pakkir Maideen, farmacolog la Dubai Health Authority, Emiratele Arabe Unite, a realizat o metaanaliză de date în care a urmărit efectele benefice și potențiale ale plantei de Negrilică, pe care a publicat-o în Pharmacopuncture Journal, în iunie 2020.
Negrilica aparține familiei Ranunculacea și este, de asemenea, cunoscută sub numele de semințe de chimen negru, semințe negre, Habbatul Barakah, Habbatus sawda, kalonji etc. În diferite sisteme de medicină tradițională, negrilica a fost folosită de secole pentru tratarea diferitelor probleme, inclusiv astm, răceală obișnuită, cefalee, congestie nazală, boli reumatice, negi și multe altele. Mai recent, negrilica a fost utilizată în tratamentul unor afecțiuni precum infecții, diabet, hipertensiune, obezitate, boli cardiovasculare și probleme gastro-intestinale. Proprietățile medicinale ale semințelor de negrilică au fost demonstrate în sistemele de medicină Unani, chineză, Ayurveda și alte sisteme tradiționale.
În această analiză, autorul a considerat potențialul semințelor de negrilică având în minte afirmația Profetului Muhammad (PBUH), care spunea că „În chimenul negru, există un remediu pentru fiecare boală, cu excepția decesului”. În plus, negrilica este menționată și în Sfânta Biblie ca „sămânță neagră curativă” și este descrisă ca „Melanthion al lui Hipocrate și Dioscoride” și ca „Glitch al lui Plinius”.
În urma analizei datelor existente, autorul a constatat că diverse studii randomizate controlate, studii pilot, rapoarte de caz și studii in vitro și in vivo au confirmat faptul că negrilica are activități antivirale, antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulatoare, bronhodilatatoare, antihistaminice, antitusive, utile în cazul afecțiunilor care includ aceste semne și simptome complexe. În plus, negrilica a prezentat, de asemenea, activități antihipertensive, anti-obezitate, anti-diabetice, anti-hiperlipidemice, anti-ulcer și antineoplazice care ar ajuta pacienților cu afecțiuni comorbide. Mai mult, constituenții activi ai plantei, cum ar fi nigellidina și α-hederina, au fost identificați ca potențiali inhibitori ai virusurilor. Astfel, terapia adjuvantă cu negrilică poate reduce efectele adverse ale medicamentelor convenționale, contribuind la scăderea dozelor acestora.
Negrilica se regăsește în produsul Biosept forte capsule moi, recomandat pacienţilor cu infecții respiratorii de natură virală.