Una dintre cele mai mari neplăceri pe care le aduce banala răceală este tusea. Dacă restul simptomelor (durere de cap, febră, stare de oboseală, nas înfundat) durează puțin, de la câteva ore la două-trei zile, tusea poate sta pe capul bolnavului cu săptămânile. La început e seacă, iritativă, apoi devine umedă, cu expectorație. Ce bine ar fi dacă am putea fenta această tuse! Ce ieftin am scăpa de răceală! Ei bine, se poate. Există un truc prin care tusea ar fi evitată, iar răceala vindecată într-un timp mai scurt. Secretul stă în alimentație.
Simptomele neplăcute ale răcelii sunt date, printre altele, de mucusul în exces secretat în această perioadă de organism. El creează congestie nazală și tuse. S-a constatat că există o strânsă legătură între alimentație și tendința organismului de a produce mucus. Sunt așa-numitele „alimente mucoformatoare” pe care, dacă le evităm încă de la debutul răcelii, simptomele vor fi mai ușoare, vindecarea mult mai rapidă și prevenim apariția tusei. De asemenea, dacă deja avem o tuse cronică sau dacă suntem predispuși la răceli repetate, ar fi util să adoptăm, o perioadă, un regim alimentar preponderent alcalin, fără mâncăruri mucoformatoare.
Care sunt alimentele mucoformatoare
Lista alimentelor care favorizează formarea mucusului și pe care e bine să le evităm în răceală e următoarea:
- Produse lactate – lapte, iaurt, brânzeturi, smântână, înghețată
- Făinoase – pâine, paste, pizza, produse de patiserie
- Dulciuri bogate în zahăr rafinat – prăjituri, napolitane, bomboane, sucuri din comerț
- Alimente care cresc aciditatea în corp – prăjeli, mezeluri, fast-food, margarină, cafea, băuturi alcoolice sau acidulate.
„Trucul” funcționează și în cazul copiilor. Profesorul Pavel Chirilă și dr. Dalia Faur recomandă în cartea lor, „Fitoterapie clinică aplicată”, ca dacă cei mici au rămas cu tuse, după o răceală, să facă o pauză de la lăptic, pentru 3-4 zile. În schimb, părinții le pot da suc proaspăt de fructe, care va opri tendința organismului de a forma mucus. De mare ajutor va fi siropul Plantusin, care acționează atât pe tusea seacă, prin efect de calmare, cât și pe tusea productivă. Este natural, special conceput pentru copii, potrivit pentru administrare încă de la 3 luni de viață.
Alte alimente de evitat în caz de tuse
În afară de alimentele care produc mucus, în caz de tuse mai trebuie evitate mâncărurile care irită gâtul (cele picante, chips-urile, biscuiții, popcornul) și cele care scad imunitatea (dulciurile). În schimb, este nevoie de multă hidratare cu lichide călduțe, de alimente moi, de fructe și legume proaspete care cresc imunitatea și ajută organismul să lupte mai bine cu boala.