Secretele celor care nu răcesc cât e iarna de lungă

Sfaturi Practice

Cum reușesc unii oameni să treacă prin iarnă fără un strănut? Cum se poate ca toți colegii de birou să fie răpuși de virusul gripal, însă doar câțiva rămân imuni? Ce-i face pe ei puternici? Am aflat o parte dintre secretele lor.

Totul ține de imunitate. Dacă aceasta e ridicată, organismul poate să anihileze virusurile și bacteriile cu care intră în contact. Imunitatea se construiește în primul rând prin alimentație. Cei care nu răcesc iarna mănâncă sănătos – alimente bogate în vitamina C, A, E, D, în zinc, seleniu, antioxidanți, probiotice, beau ceaiuri medicinale, consumă proteine de calitate, miere, ceapă, usturoi, ghimbir, fructe, ciuperci și verdețuri.

Dorm bine noaptea, nu se stresează. Oboseala și stresul au un impact negativ asupra sistemului imunitar. Studiile au arătat că persoanele care dorm, timp de o săptămână, numai patru ore pe noapte își reduc cu 50% anticorpii care îi protejează de boli. Cum reușesc unii să fenteze stresul și să doarmă bine? Seara, când ajung acasă, lasă problemele de serviciu la ușă, fac o baie caldă, în care adaugă uleiuri esențiale cu efect relaxant, beau un ceai medicinal sedativ (tei, valeriană) și se orientează spre activități care le fac plăcere și îi relaxează.

Fac sport. Mișcarea ajută și ea la întărirea imunității și, în același timp, oxigenează creierul, dă o stare de bine, previne stresul. Fă-ți și tu un abonament la sală sau, dacă nu reușești, obișnuiește-te să mergi mai mult pe jos, să urci pe scări, să ieși la alergat sau să faci exerciții acasă.

Beau multe ceaiuri medicinale. Infuziile de plante medicinale, combinate cu suc de lămâie și, eventual, miere, hidratează mucoasa căilor respiratorii și o ajută să filtreze și să elimine mai ușor germenii. Cei care s-au obișnuit să bea 2-3 căni de ceai pe zi (din diverse plante medicinale) au un as în mânecă.

Evită riscurile. Oricât de puternic te-ai simți, parcă nu e bine să încerci marea cu degetul. Cei care nu răcesc se mai feresc și ei să stea „nas în nas” cu persoanele bolnave, au grijă la igienă, se spală pe mâini după ce vin de afară, își curăță periodic cu șervețele antibacteriene tastatura, telefonul, portmoneul.

Nu fumează, nu mănâncă dulciuri. Fumatul creşte riscul infecţiilor pentru că produce modificări importante în tractul respirator şi scade imunitatea. Despre dulciuri, se știe că reduc semnificativ capacitatea globulelor albe de a distruge bacteriile timp de 5 ore de la consum.

 

 

Adauga comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.