Scorțișoara
Scorțișoara este un antiviral natural, utilizările tradiţionale ale acesteia au fost înregistrate în toată Asia, Africa și Europa, unde a fost folosită ca medicament sau ca şi condiment. Preparatele care conţin scorţişoară au fost prescrise de mai bine de 2000 de ani în China, unde a şi fost descrisă prima înregistrare a utilizării sale.
Datorită rolului său în eliminarea energiei reci şi în controlul echilibrului yin/yang, aşa cum se menţionează în vechea literatură chineză, scorţişoara a fost folosită pe scară largă în China şi Japonia pentru tratamentul febrei şi inflamaţiei, precum şi pentru ameliorarea apetitului deprimat de gripă sau de răceala obișnuită (Cheng, 1983).
Extractele de scorţişoară au fost folosite pentru îmbunătăţirea sau protecţia împotriva răcelii obişnuite, scorţişoara fiind o sursă importantă în aceste scopuri, deoarece conţine o cantitate mare de ulei esenţial cu substanţe bioactive. Scorţişoara conţine 45% ~ 65% cinamaldehidă, 12% ~ 18% eugenol şi cantități mici de cinzeilanină, cinzeilanol, arabinoxilan şi alte substanţe. Ca ingredient major, cinamaldehida a fost bine investigată. S-a raportat, de asemenea, că un extract scorţişoară are, pe lângă altele, efecte antiinflamatoare şi antipiretice. Rezultatele investigaţiilor ştiinţifice sugerează că uleiul esenţial de scorţişoară este activ împotriva mai multor tulpini de bacterii Gram-pozitive și -negative testate, inclusiv unele tulpini rezistente la antibiotice. (Amandine Brochot și colab. 2017)
Studiile in vitro și in vivo pe extracte de scorțișoară sau componentele sale (în principal cinamaldehida) au arătat că aceste substanțe prezintă o mare varietate de efecte farmacologice, cum ar fi antivirale, antifungice şi antiinflamatoare.
Uleiul esențial de scoțișoară se găsește în capsulele moi BIOSEPT FORTE alături de alte uleiuri esențiale, fiind un antiviral natural și antiinflamator eficient.