Scoarța de salcie - efect antiinflamator, antiviral și antifebril
Salcia este un arbore foios, care crește pe malul apelor, în lunci, locuri umede, în zonele de deal şi câmpie. Tulpina, care adeseori poate creşte strâmbã, atinge înãlţimi de 25 (30) m. Scoarţa este la început netedã, de culoare cenuşiu-verzui, iar apoi apar crãpãturi în lungime. Acidul acetilsalicilic, componenta principalã a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima oarã din scoarţa de salcie, în anul 1838.
În scop terapeutic se recoltează scoarţa ramurilor tinere, frunzele şi florile. Scoarţa de salcie conţine o cantitate importantã de compuşi salicilici şi taninuri, precum şi cearã, vitamine, celuloză, rãşini, oxalaţi. Se folosește în special datorită proprietăților antiinflamatoare, analgezice și antipiretice.
În ultimii ani, diverse studii in vitro și pe animale au demonstrat că activitatea antiinflamatoare a extractului de scoarță de salcie este asociată cu scăderea mediatorilor inflamatori - factorul de necroză tumorală-α și factor nuclear-kappa B. Deși extractele de scoarță de salcie sunt în general standardizate în salicină, alte ingrediente din extracte, inclusiv salicilați, precum și polifenoli și flavonoizi pot juca, de asemenea, roluri importante în acțiunile terapeutice. Efectele adverse par a fi minime în comparație cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv aspirina.
Scoarța de salcie se regăsește în produsul, Biosept capsule, cu efect antiinflamator, antiviral și antifebril. Salcia, lichenul de piatră și mugurii de plop contribuie la acțiunea antiinflamatoare și antifebrilă a produsului, iar cuișoarele și frunzele de măslin susțin efectul antiviral asupra virusurilor respiratorii.
1.Shara M, Stohs SJ. Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts. Phytother Res. 2015 Aug;29(8):1112-6. doi: 10.1002/ptr.5377. Epub 2015 May 22. PMID: 25997859.