De multă vreme, plantele au fost folosite în nutriție, producția de alimente și medicină. Multe dintre ele conțin o serie de compuși cu potențialul de a induce efecte pro-sănătate, rezultând o prelungire a speranței de viață și îmbunătățirea calității acesteia.
Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. este o plantă ale cărei fructe au o utilizare îndelungată în medicina tradițională chineză. În tradiția chineză sunt utilizate în tratamentul bolilor tractului gastrointestinal, al insuficienței respiratorii, bolilor cardiovasculare, oboselii și slăbiciunii corpului, transpirației excesive și insomniei. De asemenea, s-a raportat că reduc foamea, întârzie îmbătrânirea, cresc vitalitatea și îmbunătățesc sănătatea mintală, demonstrând activități neuro și hepato-protectoare, antiinflamatorii, antioxidante, de detoxifiere, imunostimulante, antivirale și anti-cancer, precum și proprietăți cardiovasculare și de protecție a pielii.
Schisandra conține mulți compuși bioactivi, inclusiv lignani, triterpene, acizi fenolici, flavonoide, uleiuri esențiale și polizaharide. Lignanii sunt în principal responsabili pentru proprietățile pro-sănătate ale Schisandrei.
Ficatul joacă un rol major în menținerea nivelurilor normale de glucoză din sânge prin reglarea producției de glucoză de novo și descompunerea glicogenului. Rezistența hepatică la insulină are ca rezultat creșterea producției hepatice de glucoză și acumularea de trigliceride (prin reglarea metabolismului trigliceridelor mediat de insulină), ceea ce contribuie la hiperglicemie și dislipidemie. Prin urmare, controlul rezistenței hepatice la insulină este o țintă terapeutică atractivă pentru tratarea diabetului și a steatozei hepatice. Pentru a demonstra utilizarea tradițională a Scisandrei, studiile efectuate pe hamsteri tratați cu o dietă bogată în grăsimi, au arătat că extractul de Schisandra a scăzut aportul alimentar și energetic, a scăzut greutatea corporală și nivelul grăsimilor (precum și nivelul seric de trigliceride și a colesterolului cu densitate joasă – colesterolul rău), rezistența la insulină, inflamația și steatoza hepatică. Extractul de Schisandra a determinat și un efect de activare a oxidării lipidelor celulare.
Cercetătorii au concluzionat astfel, că reducerea acumulării de trigliceride în adipocite (celulele cu grăsimi) și celulele hepatice poate rezulta din activitatea biologică a Schisandrei.
Schisandra chinensis intră în compoziția capsulelor Hepatofit forte, produs cu efect puternic hepatoprotector și hepatoregenerator.