×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Calculi biliari: cauze, simptome si remedii naturiste

Sfaturi Practice

Chiar dacă nu se confruntă neapărat cu simptome, multe persoane au calculi biliari. Unii sunt extrem de mici, astfel încât se elimină natural fără ca măcar să știi că i-ai avut, alţii sunt mai mari, dificil de eliminat. Aceștia din urmă îți fac viața grea, ba chiar există risc de complicații. Din fericire, există tratament pentru dizolvarea calculilor biliari. Unul simplu, natural, pe bază de plante.

Ce sunt calculii biliari

Cunoscuți și sub numele de „pietre la fiere”, calculii biliari sunt depozite solide de colesterol, săruri minerale (calciu) și săruri biliare. Se formează în vezica biliară sau în conductele biliare. Pentru a înțelege mai bine ce-i cu ei și cum apar, hai să vedem un pic cum funcționează digestia!

Vezica biliară este un organ mic, în formă de pară, situat sub ficat. Ea are rolul de a stoca bila, un lichid produs de ficat, care ajută la digestia grăsimilor. Ca o curiozitate, ficatul secretă cam un litru de fiere pe zi. După ce mănânci și alimentele ajung în intestine, vezica biliară eliberează bila prin intermediul conductelor biliare, pentru a descompune grăsimile și a selecta nutrienții necesari organismului.

Care sunt cauzele apariției calculilor biliari

Dacă ai o alimentație haotică, mese rare, bila va staţiona prea mult în vezică şi aşa creşte riscul formării calculilor. De asemenea, ei mai pot apărea atunci când există dezechilibre în compoziția bilei. De exemplu, dacă are o concentrație prea mare de colesterol sau de bilirubină, aceste substanțe se pot cristaliza și forma pietre la fiere. „Pietrele” sau calculii variază în dimensiune, de la mărimea unui bob de nisip până la dimensiuni mai mari.

Simptomele calculilor biliari

Multe persoane au calculi biliari fără să știe și fără să prezinte niciun simptom, aceștia fiind descoperiți întâmplător, în timpul unui examen medical de rutină. Sunt calculi de dimensiuni mici, asimptomatici, care se elimină odată cu bila. Alții, mai mari, dau disconfort abdominal sau, mai grav, pot rămâne blocați pe canalul biliar, moment în care simptomele se intensifică. Iată care sunt acestea:

·       Disconfort abdominal

Balonarea, senzația de preaplin și disconfortul în partea superioară a abdomenului sunt primele și cele mai ușoare simptome pe care le poate da simpla prezență a calculilor în vezica biliară.

·       Durere abdominală

Atunci când un calcul se mișcă din vezica biliară în conductele biliare, vei simți durere. Apare brusc, de obicei după mese, în partea superioară a abdomenului, în dreapta, sub coaste. Durerea poate fi constantă sau episodică și poate iradia către spate, umăr sau piept.

·       Greață, vărsături, febră

Sunt simptome care sugerează o obstrucție a canalului biliar, adică un calcul mai mare a rămas blocat. Vorbim aici despre colica biliară, care se manifestă prin episoade de durere severă, ce poate dura de la câteva minute până la câteva ore. Colica biliară poate fi declanșată de consumul de alimente grase sau grele.

·       Icter

Tot în caz de colică biliară apare icterul. Se manifestă prin îngălbenirea pielii și a ochilor, urină închisă la culoare și fecale deschise la culoare.

Când trebuie să mergi la medic?

În cazul în care te confrunți frecvent cu disconfort abdominal, mergi la medicul gastroenterolog pentru o consultație, o ecografie. Colica biliară în sine nu este considerată o afecțiune periculoasă însă dă dureri și disconfort. Însă dacă un calcul rămâne blocat și împiedică fluxul normal al bilei pentru o perioadă mai lungă de timp, pot apărea complicații grave, precum colecistita acută sau pancreatita biliară. În aceste cazuri, ar putea fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Nu trebuie să ajungi acolo! Poți lua măsuri din timp, urmând un tratament naturist pentru dizolvarea calculilor biliari și făcând mici schimbări în stilul tău alimentar și de viață.

Remedii naturiste pentru tratarea calculilor biliari

Natura ne oferă soluții pentru aproape toate problemele de sănătate posibile, inclusiv pentru afecțiunile bilei. Există plante medicinale și remedii care dizolvă calculii biliari și previn acumulările de săruri minerale și colesterol.

·       Uleiurile esențiale

Cele de mentă, de brad, de eucalipt au efect dezinfectant, analgezic și antispastic al căilor biliare, diminuând severitatea colicilor biliare. Se regăsesc în Farebil soluție sau Farebil capsule de la Fares, remedii naturale care stimulează secreția șireduce disconfortul abdominal eliminarea bilei, dizolvă calculii biliari și previn formarea acestora. Poți apela la aceste remedii atât la nevoie, atunci când ai o criză de colică biliară, cât și preventiv, ca tratament de întreținere, pentru a regla funcția biliară.

·       Ceaiurile medicinale

Rostopasca, păpădia, menta, armurariul, coada șoricelului pot preveni formarea calculilor, favorizează dizolvarea și eliminarea lor, stimulează producția de bilă și mențin sănătatea ficatului. Aceste plante medicinale se folosesc la ceai, individual sau combinate în rețete de ceaiuri pentru fiere si rinichi. Se beau în cure de două săptămâni, înainte de masă.

·       Ridichea neagră

Un alt remediu natural care ajută la dizolvarea și eliminarea calculii biliari de dimensiuni mici este sucul de ridiche neagră. Se beau câte 20 ml de suc de ridiche combinat cu 50 ml suc de morcov, la care se adaugă 50 ml apă în fiecare dimineaţă, timp de 1-2 săptămâni.

·       Uleiul de măsline

Cel extravirgin este considerat foarte sănătos pentru vezica biliară, deoarece îi stimulează motilitatea și ajută la menținerea unui flux biliar normal. Inclusiv frunzele de măslin, sub formă de ceai sau frunze de maslin capsule, susțin sănătatea ficatului și a vezicii biliare, ajutând la metabolizarea colesterolului.

Mai multă grijă la alimentație!

Pentru a preveni formarea calculilor, ţine o dietă săracă în grăsimi, căci acestea necesită, pentru digestie, prezența acizilor biliari. Așadar, evită prăjelile, mezelurile, lactatele grase (unt, smântână, cașcaval), ouăle prea multe, maioneza, produsele desustin buna functionare a cailor biliare patiserie, conservele. Mănâncă la ore regulate și orientează-te spre verdețuri, fructe, legume, cereale integrale și lactate slabe.

Pentru persoanele care suferă de calculi biliari, tratamentul este la fel de important ca alimentația. Ideal este cel naturist. De ce? Pentru că în timp ce medicamentele clasice, de sinteză, se administrează de obicei doar când apar problemele, aceste remedii pe bază de plante se pot administra și preventiv, pe perioade mai lungi, astfel, evitându-se formarea calculilor biliari și menținând sănătatea ficatului și a bilei.

 

Asocieri recomandate
Comentarii

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.