Durerile şi usturimile resimţite în momentul urinării sunt simptomele frecvente care apar în infecţiile urinare. Nu sunt deloc plăcute și trebuie acționat rapid. Este bine de ştiut că administrarea anumitor remedii naturiste pe bază de plante cu efect diuretic şi antibiotic ajută la ameliorarea infecţiilor urinare încă din prima zi, de la primele simptome.
Infecţia urinară este o afecţiune frecventă mai ales în rândul femeilor şi reprezintă prezenţa germenilor patogeni la nivelul tractului urinar. În 90% din cazuri, infecţiile urinare sunt cauzate de bacterii, agentul patogen implicat fiind E.coli.
Ca să înţelegem mai bine acest tip de infecţii, este bine să cunoaştem câteva noţiuni de anatomie. Aşadar, urina este produsă la nivelul rinichilor, două organe în formă de bob de fasole, care au rolul de a filtra sângele. Vezica urinară este un organ în formă de balon unde se depozitează urina. Ureterele sunt două tuburi prin care urina ajunge de la rinichi la vezică, iar uretra este un tub care transportă urina de la vezică în afara corpului.
De câte tipuri sunt infecţiile urinare
În funcţie de zona afectată, infecţiile urinare pot fi: joase (vezică urinară, uretră, prostată) sau înalte (rinichi, uretere). Cele mai frecvente sunt infecțiile joase. Tipul de infecție urinară poartă, astfel, denumiri diferite în funcție de localizare:
Cistita
Este inflamaţia vezicii urinare, fiind mai frecvent întâlnită la femeile cu vârsta între 20 şi 50 de ani. Infecţia apare în urma colonizării cu bacterii precum E.coli, Enterococ, Proteus, Klebsiella etc.
Uretrita
Este inflamaţia uretrei şi apare mai ales la bărbaţi. Este cauzată de agenţi patogeni precum gonococul sau Chlamydia.
Prostatita
Este o inflamaţie a prostatei, cauzată de infecţia cu bacterii precum E.coli.
Pielonefrita
Este o infecţie severă localizată la nivelul rinichilor.
De ce sunt infecţiile urinare mai frecvente la femei
Femeile au un risc mai mare de a face infecţii urinare, iar acest lucru are legătură cu anatomia lor. Mai exact, uretra feminină este mai scurtă decât la bărbaţi și localizată mai aproape de orificiul anal, populat de bacterii, acestea putând pătrunde mai ușor în organism.
Alţi factori de risc ai infecţiilor urinare sunt:
- sistemul imunitar slăbit,
- activitatea sexuală,
- deshidratarea,
- menopauza,
- unele forme de contracepţie precum spermicidele,
- existenţa unor afecţiuni congenitale ale tractului urinar,
- intervenţii sau proceduri la nivelul sistemului urinar.
Simptomele infecţiilor urinare
Cele mai întâlnite semne şi simptome ale infecţiilor urinare sunt următoarele:
- Usturimea şi durerea la urinare
- Nevoia de a urina mai des, inclusiv noaptea
- Eliminarea unor cantități reduse de urină
- Senzaţia de golire incompletă a vezicii
- Urină tulbure şi/sau urât mirositoare
- Sânge în urină (hematurie)
- Durerile pelvine sau presiunea locală
- Frisoanele şi febra sunt semne că infecţia urinară a ajuns la rinichi.
Prezenţa unor astfel de simptome necesită prezentarea la medic, pentru un diagnostic exact. Infecţiile urinare sunt diagnosticate în urma efectuării uroculturii şi a sumarului de urină. În funcţie de acestea, medicul indică antibioticul potrivit.
Remedii naturiste de ajutor în infecţii urinare
Și în cazul infecțiilor urinare, natura ne pune la dispoziție plante medicinale sigure, ușor asimilabile de către organism, care ajută vindecarea. Se folosesc sub formă de ceaiuri și capsule.
Este nevoie de două tipuri de plante:
Cu proprietăți antibiotice
Cele mai bune antibiotice naturale sunt uleiurile esențiale. Pentru o infecție urinară, se folosesc uleiuri de de şovârv, de scorţişoară, de cimbru, combinate cu extract uleios de salvie. Şovârvul conţine un ulei esenţial bogat în carvacrol şi timol, care are capacitatea de a pătrunde prin membrana bacteriilor, alterând structurile intracelulare a acestora. Uleiul esențial de scorţişoară inhibă formarea biofilmului bacterian, cimbrul are efect antibacterian inclusiv asupra germenilor responsabili de infecțiile urinare, iar salvia este dezinfectant urinar blând, dar eficient. Toate acestea au fost atent combinate și dozate în cadrul capsulelor Biomicin Urinar, un antibiotic și dezinfectant natural special creat pentru astfel de probleme.
Cu proprietăți diuretice
Sunt remedii care stimulează producerea și eliminarea de urină, care „spală” tractul urinar şi astfel se previne ataşarea bacteriilor responsabile de producerea infecţiilor. Aceste plante se administrează sub formă de ceai diuretic, care poate conține frunze de merişor, frunze de mesteacăn, codiţe de cireşe, muguri de plop, coada-calului, fructe de ienupăr, fructe de porumbar, rizomi de pir, mătase de porumb şi flori de lavandă.
Pentru un efect mai puternic, aceste plante se pot administra și sub formă de capsule. Diurosept cu merișor vine cu un aport mare de extract uscat de fructe de merișor, celebre pentru acțiunea lor de inhibare a aderării bacteriilor la mucoasa tractului urinar.
Aceste remedii naturiste pentru infecții urinare e bine să fie administrate timp de 10-15 zile. Nu întrerupe administrarea la primul semn de ameliorare a simptomelor, ci urmează cura până la capăt, pentru a nu apărea recidiva. Iar pe viitor, ai mai multă grijă de sănătatea tractului urinar – consumă multe lichide, întărește-ți imunitatea și acordă atenție regulilor de igienă.