facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-02-18
Vizualizari: 169
Comentarii: 0
Scaiul vântului, remediu expectorant în multe sisteme de medicină tradițională

Scaiul vântului (Eryngium campestre) este o plantă perenă, erbacee, care crește de la 40 la 60 cm, cu frunze spinoase, de culoare verde-argintie. Înflorirea și recoltarea au loc din iulie până în august.

Genul Eryngium (din familia Apiaceae) este folosit în medicina tradițională a mai multor popoare în diferite scopuri terapeutice. Unele specii, cum ar fi Eryngium foetidum L., Eryngium maritimum L., Eryngium campestre L. și Eryngium creticum L., au fost folosite în medicina tradițională din întreaga lume ca remedii populare pentru tratamentul diferitelor tulburări inflamatorii.

Utilizările tradiționale înregistrate în întreaga lume pentru scaiul vântului sunt numeroase și în principal medicinale. Pe lângă altele, este folosit pentru tuse, bronșită, afecțiuni ale căilor respiratorii. Scaiul vântului este una dintre plantele găsite în patru cărți medicinale renascentiste (acestea au fost printre cele mai importante cărți de plante medicinale europene din secolele al XVI-lea și al XVII-lea: Matthioli, 1590; Tabernaemontanus, 1591; Tabernaemontanus, 1687; și Zwinger, 1696). Infuziile din părți aeriene și radiculare ale speciilor Eryngium au fost utilizate ca antitusive. E. campestre a fost utilizat în medicina europeană pe bază de plante ca infuzie pentru tratarea tusei convulsive și a altor afecțiuni. Planta de scaiul vântului se administrează sub formă de extract și în diluții homeopate ca adjuvant pentru tratarea inflamației.

În America de Nord, genul are o utilizare etnomedicinală ca antitoxină și agent antiinflamator.

În medicina tradițională din Anglia se considera că scaiul vântului promovează o expectorație liberă și datorită unui principiu aromatic este foarte util în tusea cronică, în care a fost utilizat sub formă confiată cu mare beneficiu.

Scaiul vântului este, de asemenea, o plantă medicinală folosită și în medicina populară din țara noastră pentru proprietățile sale antiscorbutice, diaforetice, diuretice, expectorante, antiinflamatorii.

Planta a fost utilizată și ca aliment. Potrivit lui Linné, lăstarii tineri înfloriți, când sunt fierți și mâncați ca sparanghelul, sunt gustoși și hrănitori. Frunzele sunt dulci, cu o ușoară aromă, caldă. Rădăcinile, fierte sau prăjite, seamănă cu castanele la gust și sunt gustoase și hrănitoare.

Planta se administrează ca expectorant sub formă de ceai (2-3 linguri de plantă uscată la 1L de apă fiartă, de 3 ori pe zi) și sub formă de tinctură (15 picături, de 3 ori pe zi).

(Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, 1981)

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri