facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-10-25
Vizualizari: 534
Comentarii: 0
Scaiul vântului, expectorant cu tradiție

Genul Eryngium aparține subfamiliei Saniculoideae din familia Apiaceae. Trei din cele 26 de specii descrise în „Flora Europaea” cresc în regiuni restrânse din unele țări europene (E. planum, E. campestre, E. maritimum). Activitatea farmacologică a speciilor de Eryngium depinde în principal de conținutul lor de saponină, dar prezența acizilor fenolici, a flavonoidelor, a poliacetilenelor și a betalainelor este, de asemenea, importantă pentru utilizarea lor în medicina tradițională. Principalii acizi fenolici care apar în genul Eryngium sunt derivații acidului cafeic, în principal acizii rosmarinic și clorogenic.

Utilizarea medicală a eringiului era deja cunoscută de medicii antici greci și romani, dar de obicei ei se refereau la scaiul vânăt, E. planum L.

Despre utilizarea istorică a scaiului vântului avem notele lui Hoffmann (1660 – 1742) citat în Hufelands Journal, care ”a văzut o „îmbunătățire izbitoare” în tuberculoză după prescrierea frunzelor de Eryngium campestre”.efect puternic antitusiv

Scaiul vântului, scaiul dracului sau rostogol cum i se mai spune la noi în țară, este folosit în medicina tradițională populară datorită proprietății sale de a favoriza o expectorare ușoară și datorită unui principiu aromatic foarte util în stare de slăbiciune însoțită de tuse cronică, în stadiile avansate ale afecțiunilor pulmonare, în care a fost utilizat în formă confiată cu mare beneficiu. Utilizarea etnomedicinală, mai include tratament pentru tuse convulsivă datorită proprietăților antispastice, expectorante, stimulante, antitusive și aperitive.

Evaluările fitochimice au indicat prezența flavonoidelor, acizilor fenolici, uleiurilor esențiale, acetilenelor, saponinelor, steroizilor, terpenoizilor și cumarinelor ca grupuri fitochimice majore în compoziția scaiului vântului. Kartal și colaboratorii au mai evidențiat în 2005 prezența a două noi saponine triterpenice în compoziția sa.

O serie de studii publicate arată numeroase activități biologice și farmacologice ale speciei, inclusiv activități antibacteriene și antifungice, efecte antiinflamatorii și antioxidante, precum și proprietăți antinociceptive și antipiretice.

Efectele scaiului vântului au fost studiate și la noi în țară. O echipă de cercetători din Cluj a realizat un studiu având ca scop evaluarea efectul antiinflamator al tratamentului topic cu Eryngium planum și Eryngium campestre, rezultatele oferind dovezi că tratamentul topic cu Eryngium planum și extractul de E. campestre a exercitat activitate antiinflamatorie prin reducerea infiltrației leucocitelor și a stresului nitro-oxidativ. Echipa de cercetători a mai evidențiat faptul că extractele hidroalcoolice testate conțineau β-sitosterol, stigmasterol și colesterol.

Scaiului vântului se regăsește în siropul Plantusin forte, rețetă complexă plante și uleiuri esențiale, cu efect expectorant, fluidifiant, antitusiv, antiseptic și emolient pe mucoasele iritate, recomandat în tusea cu expectorație, spastică și iritativă.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri