facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2021-11-09
Vizualizari: 619
Comentarii: 0
Sănătatea sistemului digestiv

Acorus calamus, obligeana, are o îndelungată istorie de utilizare și are numeroase aplicații tradiționale și etnomedicinale. Din cele mai vechi timpuri, a fost utilizată în diferite sisteme medicale tradiționale, cum ar fi Ayurveda, Unani, Siddha, medicina chineză etc. pentru tratamentul diferitelor afecțiuni. În Asia, obligeana a fost folosită cel puțin în ultimii 2000 de ani. Popoarele antice din China au folosit-o, printre altele, pentru a reduce inflamațiile și pentru constipație. A fost folosită ca mirodenie și medicament în India din cele mai vechi timpuri și este menționată ca atare în Ayur-Vedas.

„Hortus Sanitatis” din Europa (1485) o numește ca laxativ. Este, de asemenea, enumerată în tezaurul de medicamente al lui Paracelsus și Lonicerus care o prescriau ca agent digestiv.

  1. Haller (Medicin. Lexicon, 1755) cunoaște rădăcina ca agent de întărire a stomacului, în timp ce Hecker (Pract. Arzneimittel. 1814) a „folosit-o cu avantaj” în numeroase forme astenice de boală, pentru slăbiciune digestivă. În Clarus (Spec. Arzneimittel., 1860) rădăcina de obligeană este privită ca un agent de îmbunătățire a apetitului, și care îndepărtează flatulența. În medicina engleză (Bentley and Trimen, Medicinal Plants, Londra 1880), obligeana a fost folosită în principal ca remediu stomacal, în flatulență, colică flatulentă și dispepsie atonică.reduc simptomele colonului iritabil

Gerhard Madaus, în a sa Lehrbuch der Biologischen Heilmittel, 1938, menționează că, printre altele, obligeana combate indigestia cronică și afecțiunile legate de aceasta, cum ar fi inactivitatea stomacului, catarul gastric cronic, colicile intestinale, meteorismul, mucusul, diareea, hiperaciditatea, ulcerul gastric și vărsăturile.

Diferite potențiale terapeutice ale acestei plante au fost atribuite rizomului său. Au fost izolați și caracterizați o serie de constituenți activi din rizomii și uleiul esențiale al Acorus calamus.

În practica fitoterapeutică se cunoaște faptul că plantele cu substanțe amare dar și anumite uleiuri esențiale, acționează spasmolitic și stimulează și motilitatea gastrointestinală. De asemenea, pot avea un efect antiinflamator. Rădăcina de obligeană conține 2–6% (uneori până la 9%) ulei esențial cu gust amar și iute. Rădăcinile, pe lângă multe alte substanțe, conțin și asaronă, acorină și taninuri. Ele sunt utilizate în dispepsia cronică, afecțiuni de stomac hipoacide și în meteorism. Obligeana are și efecte spasmolitice si carminative.

A fost realizat un studiu științific experimental, având ca scop furnizarea unei posibile baze farmacologice pentru utilizarea acestei plante ca antispastic și antidiareic. În preparatul izolat de jejun de iepure, extractul brut de obligeană, care a fost testat pozitiv pentru prezența alcaloidului asaronă, saponinelor și taninurilor, a arătat activitate spasmolitică, mediată posibil prin blocarea canalelor de calciu, oferind astfel o bază mecanicistă puternică pentru utilizarea sa tradițională în tulburări gastro-intestinale, cum ar fi durerile colicative și diaree. (2006 John Wiley & Sons, Ltd.)

Obligeana intră în compoziția capsulelor Colon sănătos, destinate persoanelor cu sindrom de Colon iritabil.

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri