×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Salvia, o utilă sursă de fitoestrogen

Articole

Nivelul redus de estrogen la femei în perioada menopauzei duce la o gamă largă de probleme. În această perioadă ovarele secretă mai puțini hormoni feminini, în special estrogeni, și provoacă astfel simptomele caracteristice menopauzei. Unele dintre acestea includ modificări vasomotorii, palpitații, anxietate și insomnie, osteoporoză, boli cardiovasculare, modificări ale sistemului genital și urinar și depresie.

Tratamentul standard pentru simptomele menopauzei este terapia de substituție hormonală, care îmbunătățește temporar calitatea vieții femeilor, dar poate prezenta riscuri grave de-a lungul timpului. Cercetătorii au raportat că ar trebui luate în considerare și opțiuni diferite, altele decât terapia hormonală. Astfel, în ultimul deceniu, utilizarea medicamentelor complementare și alternative pentru tratarea problemelor feminine precum menopauza, sindromul premenstrual, unele probleme sexuale, a crescut.

Fitoestrogenul este una dintre opțiunile alternative și suplimentare. Fitoestrogenii sunt compuși vegetali care aparțin în principal unui grup mare de compuși fenolici naturali substituiți: coumestanii, prenilflavonoizii și izoflavonele sunt trei dintre cele mai active în efectele estrogenice din această clasă. Ei au activitate estrogenică, și pot fi găsiți într-o gamă largă de plante, cum ar fi valeriană, Cimicifuga racemosa, mușețel, sunătoare, lemn dulce, fenicul, soia, trifoi roșu și salvie. Cele mai bine cercetate sunt izoflavonele. Salvia conține flavonoide cum ar fi luteolină, apigenină, quercetin-glicozide. Flavonoidele fitoestrogene prezente în aceste plante sunt utilizate pentru a reduce simptomele menopauzei.

Refacerea homeostaziei pentru un vagin sănătos necesită o recuperare posibilă prin mai multe aspecte, fie prin mediul endocrin și imunologic, fie prin reînoirea celulelor mucoasei și activarea trofică, prin menținerea pH-ului acid, hidratare optimă sau în cele din urmă prin controlul florei microscopice simbiotice.

Etno-medicina populară descrie câteva remedii naturale utile pentru igiena vaginală, aceste cunoștințe datând din secolele anterioare. Resursele naturale sunt foarte utile în menținerea unui mediu bine echilibrat atunci când sunt administrate local în cavitățile tapetate cu mucosae ale corpului uman, datorită interferențelor multifactoriale ale fitocomplexelor cu fundalul biologic.sustine sanatatea intima

Salvia conține anumiți compuși naturali care se sinergizează reciproc, determinând, în ansamblu, cele mai bune rezultate clinice. Mecanismul de acțiune al acestor componente preia controlul integrității suprafeței vaginale și a restaurării mucoasei după leziuni mecanice, chimice sau microbiologice. Salvia mai susține mecanismul natural de purificare a organismului și promovează eliminarea toxinelor.

Salvia officinalis a fost utilizată traditional pentru a stimula vindecarea, pentru a reduce sângerarea menstruală excesivă, bufeurile, hiperhidroza, scurgerile vaginale și pentru îmbunătățirea memoriei.

Un studiu care a urmărit cel mai potrivit tratament pentru igiena intimă a femeii, a găsit că extractul de Salvia officinalis a fost recomandat de 264 medici ginecologi, pe baza vârstei și a stării fiziopatologice a pacientelor, să fie utilizat o dată sau de două ori pe zi timp de patru săptămâni; în principal, tratamentul a fost prescris spontan pentru adolescente, femei la vârstă fertilă și pre-menopauză; această investigație a evidențiat rolul tradițional al salviei în igiena intimă de rutină a femeii.

Activitatea estrogenică a salviei a fost demonstrată experimental, astfel s-a evidențiat că planta poate fi utilizată pentru dezechilibrele hormonale din perioada menopauzei. Se pare că consumul de ceai de salvie, are o acțiune asupra axei hipotalamo-hipofizo-ovariene. Eficacitatea salviei pentru tratamentul bufeurilor în timpul menopauzei și a simptomelor asociate menopauzei (de exemplu, insomnie, iritabilitate, uscăciune a vaginului etc.) a fost, de asemenea, demonstrată într-un studiu clinic multicentric deschis. (Palmieri și colab. 2016)

Conform concluziilor unui alt studiu, izoflavonele au crescut valoarea de maturare și au atenuat atrofia vaginală la femeile aflate în postmenopauză. Izoflavonele administrate topic au avut efecte benefice asupra atrofiei vaginale. (Dizavandi și colab., 2019)

Salvia o regăsim în ovulele Ginosept trofic, dispozitiv medical de clasa I, care se adresează femeilor cu atrofie (uscăciunea vaginala) în perioada de menopauză, premenopauză sau în perioada de alăptare. Eficiența dovedită ca unic tratament în 98,67% dintre cazuri.

 

 

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.