Salcia este o plantă din familia Salicaceae, cuprinzând arbori, arbuști sau subarbuști cu lujeri elastici și frunze căzătoare. Coaja de salcie (Salix alba), culeasă primăvara, înainte să-i dea frunzele, este extrem de bogata în salicilați. Acidul acetilsalicilic, componenta principală a renumitei aspirine, a fost extras pentru prima oară din scoarţa de salcie, în anul 1838. Ulterior, acidul salicilic a fost sintetizat pe cale chimică, fiind utilizat pe scară largă în industria medicamentelor antiinflamatoare.
Galen şi Hippocrate cunoşteau efectele antipiretice ale extractelor de scoarţă de salcie. Medicii chinezi foloseau scoarţa de salcie de mii de ani pentru calmarea durerilor de orice natură, considerând salcia ca “arborele durerii”. În trecut, scoarța de salcie se mesteca pentru a reduce febra și inflamația.
După identificarea salicinei şi ulterior, sinteza acidului acetil salicilic, interesul pentru aceasta s-a diminuat, revenind apoi odată cu nevoia pentru substanţele naturale mai bine tolerabile de către organism, în contrast cu cele de sinteză, care pot crea unele neplăceri în special la nivel stomacal.
În prezent scoarța de salcie se folosește în special datorită proprietăților antiinflamatoare, analgezice și antipiretice.
Studiile au arătat că scoarța de salcie are acțiune analgezică, antipiretică (reduce febra prin scăderea sintezei de prostaglandine) și antiinflamatoare asemănătoare antiinflamatoarelor nesteroidiene. Prin conținutul în salicină, scoarța de salcie reprezintă un remediu eficient în combaterea febrei.
Datorita proprietăților antiinflamatoare și analgezice, salcia acționează eficient și în tratarea naturală a durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor articulare, durerilor musculare, durerilor menstruale.
Scoarța de salcie sub formă de extract standardizat în min. 15% salicină intră în compoziția produsului Hapciu solubil.
Hapciu solubil acționează asupra simptomelor unei viroze respiratorii (febră, dureri în gât, nas înfundat, tuse) având efect antiinflamator, antifebril, sudorific, expectorant, dezinfectant şi decongestionant la nivelul căilor respiratorii.
Hapciu Solubil este un remediu pe care e bine să-l avem fiecare în casă mai ales în sezonul rece; cu el începem cura răcelilor; 3-4 căni pe zi ne desfundă nasul, normalizează temperatura, decongestionează căile respiratorii şi ne face să ne simţim mai bine de la primele administrări, iar gustul agreabil favorizează administrarea lui cu plăcere.