Sophora japonica L.
(Styphnolobium japonicum (L.) Schott)
Salcâmul japonez sau arborele pagodă japonez, este un arbore din grupul foioaselor care crește până la 20 m, într-un ritm rapid. Este rezistent la frig și îngheț. Înflorește în septembrie, iar semințele se coc în noiembrie. Specia este hermafrodită (are atât organe masculine cât și feminine) și este polenizată de insecte.
Salcâmul japonez este inclus în unele legende chinezești semnificative și servește drept referință culturală și istorică. Ca arbore oficial în Beijing, China, el reprezintă tema comună a frumuseții estetice împărtășită între Est și Vest. În China sa natală, arborele pagodă a fost de obicei plantat în jurul templelor budiste.
Această specie este utilizată în mod obișnuit în medicina chineză și este considerată una dintre cele 50 de plante fundamentale. Utilizarea acestei plante a fost înregistrată în tratatele medicinale clasice din China antică și este înregistrată în prezent atât în farmacopeea chineză, cât și în farmacopeea europeană. Mugurii de flori și fructele S. japonica, cunoscute și sub numele de Flos Sophorae Immaturus și Fructus Sophorae în China, sunt utilizate cel mai frecvent în Asia (în special în China) pentru a trata hemoroizii, hematochezia, hematuria, hematemesis, hemorhinia, hemoragia uterină sau intestinală, arterioscleroză, cefalee, hipertensiune, dizenterie, amețeli și piodermă.
Informațiile oferite de literatura clasică din domeniul plantelor medicinale, rapoarte guvernamentale, lucrări de conferință, precum și disertații de doctorat și masterat, arată că din frunze, ramuri, flori, muguri, pericarpi și / sau fructe de S. japonica au fost izolați aproximativ 153 de compuși chimici, inclusiv flavonoizi, izoflavonoizi, triterpeni, alcaloizi, polizaharide, aminoacizi și alți compuși. Dintre acești compuși, mai mulți flavonoizi și izoflavonoizi cuprind constituenții activi ai produsului vegetal, care prezintă o gamă largă de activități biologice in vitro și in vivo, cum ar fi antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale, anti-osteoporotice, antioxidante, de eliminare radicală, antihiperglicemice, antitumorale și hemostatice.
Rutina este un flavonoid conținut în multe plante. Sursele majore de rutină pentru uz medical includ hrișca, salcâmul japonez și Eucalyptus macrorhyncha. După administrarea orală, rutina este hidrolizată în tractul gastro-intestinal pentru a elibera quercetina, care este responsabilă de multe acțiuni.
Unele studii științifice au găsit că extractul etanolic al mugurilor florali de Sophora japonica L. prezintă o remarcabilă activitate antibacteriană. După purificarea componentelor active ale extractului, activitatea sa dovedit a fi atribuită rezultatului interacțiunii cauzate de trei componente precum quercetina, rutina și izorhamnetin-3-rutinosida.
Un studiu experimental a arătat că quercetina ar putea inhiba intrarea virusului H5N1 în celulele organismului. Acest studio a indicat faptul că quercetina care prezintă activitate inhibitorie în stadiul incipient al infecției cu gripă oferă o opțiune terapeutică viitoare pentru a dezvolta produse naturale eficiente, sigure și accesibile pentru tratamentul și profilaxia infecțiilor virusurile gripale.
De asemenea, extractul cu quercetină din salcâmul japonez este un extract botanic sub formă de pulbere cu beneficii antioxidante și antiinflamatoare. Poate ajuta la sănătatea intestinelor, digestia, sănătatea cardiovasculară și sprijină imunitatea. De asemenea, poate oferi beneficii anti-oboseală.
Studiile fitochimice și farmacologice asupra salcâmului japonez au luat amploare în ultimii ani, iar extractul și componentele active ale acestei plante pot fi utilizate pentru a dezvolta noi remedii pe baza aplicației lor tradiționale, precum și a activităților lor biologice.