În luna mai, vă recomandăm să vă faceți provizii de flori de salcâm. Mergeți într-o pădure și adunați pentru „farmacia casei”. Aromate și frumos mirositoare, aceste flori au o mulțime de beneficii pentru organism.
Cu aerul lor de primăvară, florile de salcâm sunt bune în stări de epuizare psihică și fizică, de nervozitate, neliniște, depresie, insomnii, chiar și disfuncții sexuale pe fond de stres. Tratează tusea convulsivă și pe cea cauzată de crizele de astm. Mai mult, este un adevărat medicament naturist pentru stomacul afectat de gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal sau arsuri la stomac. Salcâmul conține numeroase substanțe active valoroase, are proprietăți antispastice, alcalinizante, sedative, calmante, emoliente.
Preparatele din salcâm sunt sub formă de infuzie, decoct, tinctură, sirop sau ulei esențial. Infuzia e indicată pentru afecțiunile stomacului și se prepară dintr-o lingură de flori mărunțite la 250 ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi, înaintea meselor principale. Puteți amesteca și frunze de salcâm în această infuzie pentru că și ele au rolul de a combate aciditatea gastrică și durerile de stomac. Tot ca pansament gastric, puteți combina florile de salcâm cu frunze de dud, în proporții egale, iar tratamentul e bine să-l urmați o lună (câte două căni de infuzie călduță pe zi).
Din scoarța de salcâm se prepară un decoct, care e bun laxativ, însă trebuie folosit sub supraveghere medicală pentru că poate fi toxic. Pulberea din flori de salcâm are și ea efecte antiacide și calmante, ajutând la refacerea mucoasei digestive.
Chiar și mierea de salcâm are acțiune antiseptică, antispastică, cicatrizantă, fiind recomandată în hiperaciditate gastrică, ulcer, astenie, stres. Așadar, nu ratați florile din această primăvară, iar dacă nu vă sunt accesibile, le puteți găsi în preparatele noastre, special create pentru afecțiunile digestive: Ceai Gastric, tonicul Bitter Herba dacica sau pur și simplu flori de salcâm la pungă pentru ceai.