×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Rozmarinul, cea mai bogată plantă în acid carnosic, cu efecte antivirale studiate

Articole de Specialitate

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, L.)

Este o planta folosită în mod obişnuit ca şi condiment şi agent aromatizant în procesarea alimentelor, deoarece frunzele sale sunt o sursă foarte bună de carnosol, acid carnosic, rosmanol, 7-metil-epirosmanol, izorosmanol, rosmadial și acid cafeic, care au activități antioxidante substanțiale. Efectele antibacteriene ale rozmarinului au fost, de asemenea, raportate și legate de compoziția sa polifenolică. Mai mult, s-a constatat că uleiul de rozmarin poate fi utilizat în infecțiile rezistente la medicamente.

Medicamentele tradiționale au fost folosite de multă vreme deja pentru a preveni sau trata infecțiile.

În prezent, sunt studiați noi agenți antivirali cu eficacitate și fără efecte adverse severe nedorite. Studii in vitro recente au arătat că extractul de rozmarin a prezentat activitate antivirală împotriva HSV-1 și HSV-2, de exemplu, împreună cu efecte antioxidante.

Virusul sincițial respirator uman (hRSV) este o cauză principală a infecției respiratorii inferioare severe și o amenințare majoră pentru sănătatea publică la nivel mondial. Până în prezent, nu a fost dezvoltat niciun vaccin sau agent terapeutic eficient. Într-o cercetare pentru potențiali agenți terapeutici împotriva hRSV, oamenii de ştiinţă au descoperit că un extract de rozmarin a exercitat un puternic efect inhibitor împotriva infecției cu hRSV. Studiile ulterioare au identificat acidul carnosic ca un component bioactiv responsabil pentru activitatea anti-hRSV.

Activitatea anti-RSV a acidului carnosic a fost investigată în continuare în studii. Dintre constituenții bioactivi testați din rozmarin, acidul carnosic a prezentat cea mai puternică activitate anti-hRSV și a fost eficient atât împotriva virusurilor de tip A, cât și de tip B. Acidul carnosic a suprimat eficient replicarea hRSV într-un mod dependent de concentrație. Acidul carnosic a suprimat în mod eficient expresia genelor virale fără a induce producția de interferon de tip I sau a afecta viabilitatea celulară, sugerând că poate afecta direct factorii virali. O analiză asupra perioadei de timp a arătat că adăugarea acidului carnosic la 8 ore după infecție a blocat în mod eficient expresia genelor hRSV, sugerând în continuare că acidul carnosic a inhibat direct replicarea hRSV (Birtić et al., 2015).

Acidul carnosic a fost descoperit pentru prima dată de Linde în Salvia officinalis L. (Linde, 1964). Mai târziu, Wenkert și colab. (1965) au găsit acid carnosic în concentraţii mult mai ridicate (~ 3% din greutatea frunzelor uscate la aer) în frunzele Rosmarinus officinalis L. (Wenkert și colab., 1965). Până în prezent, acidul carnosic a fost identificat doar în câteva specii, toate exclusiv Lamiaceae. În prezent, Rrpzmarinul este totuşi considerată a fi cea mai abundentă sursă de acid carnosic.

Uleiul esențial de rozmarin se găsește în uleiul Biosept nazal roll on.

 

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.