facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2016-08-02
Vizualizari: 2338
Comentarii: 0
Rozmarin

Rozmarinul stimulează memoria și activează circulația sângelui

Rosmarinus officinalis este un subarbust peren, puternic mirositor care a fost cultivat cu peste o mie de ani în urmă, în zona Mării Mediterane. Pentru că această plantă se dezvoltă cel mai bine pe soluri din mediul marin, dar și datorită florilor de un albastru pal, asemenea panoramei marine, rozmarinul a fost cunoscut dintotdeauna ca ”roua mării”, dar și sub denumiri precum martin, rujmalin sau rusmarin. De la călugării greci, monahii de la noi au preluat folosirea rozmarinului ca plantă de leac dar și pentru condimentarea diferitelor mâncăruri. Uleiul volatil precum și ceaiul de rozmarin, stimulează activitatea psihică, îmbunătățind și oxigenarea creierului. De la părintele Ilarion de la Lotrișor am aflat că ” frunzele și florile de rozmarin, proaspete sau adăugate din belșug în preparate culinare, stimulează secreția sucurilor digestive, stimulând în același timp și memoria”.

Carnosolul din compoziția rozmarinului are un puternic efect antitumoral

Pe meleagurile noastre, rozmarinul este folosit ca plantă medicinală, ornamentală, dar în principal, ca și condiment, adăugat în preparate dintre cele mai diverse. Arbustul mic, cu ramuri arcuite, poate ajunge chiar până la un metru înălțime, iar pe tulpinile de o simetrie aproape perfectă, sunt aliniate, asemenea acelor de brad, frunze verzi-argintii, care ajung la o lungime de 2 sau chiar 3 cm și care rămân verzi, chiar și pe timpul iernii. Florile pot avea mai multe nuanțe, începând de la violaceu, la albastru pal, până la alburiu. Acestea cad ca într-un spic, sub greutatea dată de numărul extrem de mare al florilor, iar aspectul lor este impresionant. Rozmarinul se recoltează toată vara, până toamna târziu. Tulpinile sunt benefice în băi calmante și care activează circulația sângelui, iar frunzele, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile ameliorează durerile de origine digestivă, respiratorie sau neurologică. Florile se culeg cu multă grijă, recomandarea cunoscătorilor fiind aceea de a culege fiecare floare în parte, nu buchețele sau grămăjoare. Acestea se folosesc la prepararea unei infuzii benefice în astenie sau tulburări hormonale. Principala substanță din compoziția rozmarinului, căreia i se datorează toate efectele tămăduitoare, este carnosolul, care abundă de antioxidanți și are un puternic efect antitumoral. Printre efectele benefice ale rozmarinului proaspăt sau uscat, se numără și stimularea circulației cerebrale și periferice, îmbunătățirea memoriei, creșterea capacității de concentrare, acțiunea acestuia fiind și antispastică, antiseptică respiratorie sau antitumorală. Eu personal am făcut fotografiile de față, în inima Ierusalimului, ceea ce înseamnă că această miraculoasă plantă s-a răspândit și crește în întreaga lume.

Infuzia din flori de rozmarin ajută la eliminarea limfei bolnaverozmarin

Cele mai vechi rețete de ceai de rozmarin, se păstrează de la călugării greci. Aceștia i-au descoperit virtuțile terapeutice în perioadele posturilor, când alimentația era mult mai săracă în vitamine și proteine. Consumând ceai de rozmarin în fiecare zi, monahii au constatat o creștere a imunității și fortificarea organismului, mai slăbit, din cauza postului. Infuzia de rozmarin se prepară la fel de simplu ca toate celelalte. Mai întâi se fierb în clocot 250ml de apă, apoi se adaugă o linguriță rasă de flori de rozmarin, proaspăt sau uscat. Se lasă la infuzat timp de 5 minute, acoperit cu o bucată de pânză groasă de cânepă, pusă în două, după care se strecoară și se bea călduț. Grecii țineau o cură cu ceai de rozmarin timp de 7 zile, la începutul postului Nașterii Domnului, o altă cură tot de 7 zile, la jumătatea postului, și o alta, de aceeași durată, la sfârșitul postului respectiv. Călugării spun că dacă se țin două astfel de cure cu infuzie de rozmarin, in Postul Crăciunului și în Postul Paștelui, corpul devine mai rezistent, ajungându-se chiar și la eliminarea unei importante cantități a limfei bolnave din organism. În afara acestor perioade calendaristice ale anului, se recomandă consumarea unei căni cu infuzie de rozmarin, în fiecare seară care precede o zi mai solicitantă, atât fizic, dar mai ales psihic.

Masajul cu ulei de rozmarin mai păcălește puțin Alzheimerul

O altă modalitate de stimulare a memoriei și pentru dobândirea imediată a unui plus de energie, este aceea a folosirii uleiului de rozmarin, în masarea tâmplelor sau a încheieturilor mâinii. Această practică calmează stările de nervozitate și sporește puterea de creativitate. Uleiul de rozmarin este un protector psihic și un adjuvant al bolilor cardiace, fiind de mare ajutor hipotensivilor și celor cu probleme de memorie. Studii recente ale cercetătorului american Thomas T. Yoshikaw, arată că uleiul de rozmarin, considerat cel mai puternic ulei cefalic, are proprietatea de a încetini procesul de evoluție a Alzheimerului, o boală degenerativă, care afectează zone ale creierului ce controlează memoria. Deși nu s-a găsit încă un antidot pentru această cumplită boală a bătrâneții, specialiștii din echipa doctorului Thomas T. Yoshikaw, după îndelungate cercetări și studii de geriatrie și gerontologie, au admis că
masarea zilnică a tâmplelor și a încheieturilor cu ulei de rozmarin, stimulează până și creierul afectat de boală. Pentru bătrânii afectați de Alzheimer, o încetinire cât de mică a procesului evolutiv al bolii este demnă de luat în seamă. În casele de bătrâni din America, buchețele de rozmarin proaspăt, au luat locul florilor din vazele răspândite în întreagul așezământ.

Dușurile cu rozmarin răcoresc și detoxifiază

Spre deosebire de băile calmante și relaxante, pe care marea majoritatea dintre noi le facem seara, băile cu rozmarin se recomandă dimineața. Cel mai eficient este dușul, care necesită mai puțin timp, dar are o eficiență imediată. După cum bine știm, uleiurile esențiale nu se diluează în apă, motiv pentru care acestea trebuie amestecate într-un solvent natural. În această situație, cea mai ușoară metodă a utilizării uleiului de rozmarin este aceea de a pune 10 picături de ulei, într-o cantitate oarecare de șampon sau de gel de duș. După ce se omogenizează amestecul, acesta va fi folosit atât pe corp, cât și pe cap, lăsându-se cât mai mult în contact cu pielea. Limpezirea se face cu un duș cald și unul rece, iar pielea rămâne tonifiată și veți avea o vioiciune, care marchează întreaga zi. Dacă alături de uleiul de rozmarin, adăugăm și 10 picături de ulei de bergamotă, efectul este dublu, organismul fiind supus unui proces de răcorire, dar și detoxifiere.
Mariana BORLOVEANU

ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri