×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Rolul tusei. În ce situație ne e de ajutor și cum o gestionăm corect?

Articole

Oricât de neplăcută ar fi, oricât ne-am dori să dispară, tusea are și ea un rol în caz de răceală și gripă. Nu e doar un simptom pe care trebuie să-l combatem, ci unul apărut pentru a ajuta vindecarea. Trebuie, totuși, gestionată cu mare atenție.

Care este rolul tusei?

Tusea reprezintă modalitatea organismului de a elimina substanțele iritante din căile respiratorii. Adică mucusul, în situația răcelilor. Este un act reflex frecvent întâlnit în majoritatea afecțiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator. Se spune că tusea este ca un „câine de pază” care protejează corpul de „intruși” periculoși. Acest mecanism de apărare al corpului elimină agenții iritanți din sistemul respirator, curăță bronhiile și plămânii de substanțe nedorite și facilitează respirația. Episoadele de tuse sunt mai frecvent întâlnite în sezonul rece, când sensibilitatea noastră la frig este mai mare și apar infecțiile respiratorii.

Tratamentul, în funcție de tipul tusei

Procesul nu trebuie întrerupt, însă e bine să se apeleze la tratamente naturiste care diminuează disconfortul. Acestea se aleg în funcție de tipul tusei. Există tuse seacă/uscată sau umedă/cu expectorație. Tusea uscată este cea „din gât”, fără eliminare de mucozități, și apare de obicei la începutul infecției virale. Ea este iritantă, nu are niciun beneficiu și trebuie „domolită” cât mai repede. În acest caz, avem nevoie de siropremedii cu efect calmant al iritațiilor de la nivelul mucoasei, sedativ, emolient. Tusea umedă este cea „din piept”. Aceasta are, într-un fel, rol benefic: elimină mucusul acumulat pe căile respiratorii. Tratamentul o ajută „să-și facă mai bine treaba” și urmărește fluidificarea secrețiilor bronșice pentru a ușura expectorația. Nu trebuie suprimată pentru că joacă un rol protector, însă e bine să fim în gardă. Cu cât e lăsată mai mult să evolueze, cu atât mai greu va fi apoi de tratat, căci se poate croniciza și apar complicațiile.

Tusea se tratează cel mai bine cu tratament naturist, pe bază de plante, miere, propolis. Acestea se găsesc în gama Plantusin sub formă de sirop, capsule cu uleiuri esențiale, comprimate de supt și ceaiuri. Cele mai bune plante în afecțiunile gâtului sunt: pătlagina, scaiul vântului, șovârvul, teiul, pinul, ghimbirul, cimbrul, cimbrișorul, iarba mare, lemnul dulce, lichenul de piatră și ridichea neagră.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.