Oricât de neplăcută ar fi, oricât ne-am dori să dispară, tusea are și ea un rol în caz de răceală și gripă. Nu e doar un simptom pe care trebuie să-l combatem, ci unul apărut pentru a ajuta vindecarea. Trebuie, totuși, gestionată cu mare atenție.
Care este rolul tusei
Tusea reprezintă modalitatea organismului de a elimina substanțele iritante din căile respiratorii. Adică mucusul, în situația răcelilor. Este un act reflex frecvent întâlnit în majoritatea afecțiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator. Se spune că tusea este ca un „câine de pază” care protejează corpul de „intruși” periculoși. Acest mecanism de apărare al corpului elimină agenții iritanți din sistemul respirator, curăță bronhiile și plămânii de substanțe nedorite și facilitează respirația. Episoadele de tuse sunt mai frecvent întâlnite în sezonul rece, când sensibilitatea noastră la frig este mai mare și apar infecțiile respiratorii.
Tratamentul, în funcție de tipul tusei
Tusea nu trebuie suprimată, însă e bine să se apeleze la tratamente naturiste care diminuează disconfortul. Acestea se aleg în funcție de tipul tusei. Există tuse seacă/uscată sau umedă/cu expectorație. Tusea uscată este cea „din gât”, fără eliminare de mucozități, și apare de obicei la începutul infecției virale. Ea este iritantă, nu are niciun beneficiu și trebuie „domolită” cât mai repede. În acest caz, avem nevoie de remedii cu efect calmant al iritațiilor de la nivelul mucoasei, sedativ, emolient. Tusea umedă este cea „din piept”. Aceasta are, într-un fel, rol benefic: elimină mucusul acumulat pe căile respiratorii. Tratamentul o ajută „să-și facă mai bine treaba” și urmărește fluidificarea secrețiilor bronșice pentru a ușura expectorația. Nu trebuie suprimată pentru că joacă un rol protector, însă e bine să fim în gardă. Cu cât e lăsată mai mult să evolueze, cu atât mai greu va fi apoi de tratat, căci se poate croniciza și apar complicațiile.
Tusea se tratează cel mai bine cu remedii naturale, pe bază de plante, miere, propolis. Acestea se găsesc sub formă de sirop, capsule cu uleiuri esențiale, comprimate de supt și ceaiuri din gama Plantusin. Cele mai bune plante în afecțiunile gâtului sunt: pătlagina, scaiul vântului, iedera, podbalul, teiul, pinul, ghimbirul, cimbrul, cimbrișorul, iarba mare, lemnul dulce, lichenul de piatră și ridichea neagră.