Sindromul de intestin iritabil este o tulburare funcțională gastro-intestinală, a cărei cauze încă nu sunt pe deplin cunoscute. S-a constatat că este implicată o componentă psihică, legată de reacția la stres, asociată cu anumite intoleranțe alimentare, inflamația mucoasei tubului digestiv şi modificarea microflorei intestinale, corelată frecvent cu utilizarea de antibiotice.
Sindromul de intestin iritabil se manifestă prin durere abdominală, flatulență şi tulburări ale tranzitului intestinal manifestate prin constipaţie, diaree sau alternanţa acestora, pe o perioadă de cel putin trei luni.
Alături de dietă, gestionarea stresului şi corectarea stilului de viaţă, remediile naturale sunt o alternativă viabilă de tratament al sindromului de intestin iritabil.
• Muşeţelul este utilizat în mod tradiţional pentru afecţiunile gastro-intestinale, precum spasme sau colici, balonare, ulcere şi iritaţii ale mucoasei gastrointestinale, indigestie, diaree, greaţă şi vărsături. Este considerat sedativ și relaxant, fiind eficient în reducerea spasmelor musculare netede asociate cu diverse afecţiuni inflamatorii gastrointestinale, cum este și sindromul de intestin iritabil.
• Menta are o importantă acţiune antispastică, combate durerile colicative datorate spasmelor musculaturii netede de-a lungul întregului tub digestiv, facilitează eliminarea uşoară a gazelor intestinale, iar prin efectul astringent contribuie la normalizarea tranzitului prea accelerat. În plus, este ușor analgezică, prin mentolul din uleiul esențial care produce anestezierea mucoasei gastro-intestinale, înlăturând senzaţia de greaţă şi durerile abdominale.
• Sunătoarea, prin acțiunea sa antidepresivă și antialgică unul dintre cele mai bune remedii în afecţiuni digestive însoţite de dureri de mare intensitate, pe fond depresiv–anxios, dublat de reacţii neurovegetative.
• Obligeana este în acelaşi timp o plantă cu acţiune calmantă şi liniştitoare, dar şi stimulentă a digestiei, antispastică şi carminativă (ajută eliminarea gazelor intestinale), fiind folosită în tulburările anxios–depresive şi neurovegetative mai și manifestări digestive caracterizate de disconfort, balonări şi colici, inclusiv cele din cadrul sindromului de intestin iritabil.
• Lavanda, binecunoscută pentru efectul ei relaxant și calmant, este utilizată pentru stări de hiperexcitabilitate nervoasă, insomnie, tulburări funcţionale digestive asociate cu agitaţie, anxietate dar şi cu stări depresive. Fiind antispastică şi carminativă, este administrată în afecţiuni digestive precum colici abdominale și meteorism.
• Valeriana are acțiune anxiolitică și relaxantă atât asupra sistemului nervos central cât și asupra musculaturii, fiind utilă pentru persoane hipersensibile, care reacţionează disproporţionat la stimuli. Este recomandată în afecţiuni gastro-intestinale, mai ales funcţionale: dureri colicative, vărsături, flatulență; și în tulburări anxioase, inclusiv cu somatizări la nivel digestiv.
• Frunzele de mãslin, cunoscute ca un puternic remediu antiinfecțios, au făcut obiectul a numeroase studii ştiințifice care au demonstrat multiplele lor proprietăţi benefice. Efectele astringente, antimicrobiene și antivirale, le fac utile în enterocolitele infecțioase, contribuind la refacerea microflorei intestinale.
• Scorţişoara, unul dintre cele mai cunoscute şi folosite condimente, stimulează apetitul, elimină senzaţia neplăcută de greaţă şi balonare. Datorită acţiunilor antiseptice, antispastice şi carminative (ajută eliminarea gazelor intestinale) este utilizată în sindromul de intestin iritabil, colopatii fermentative, enterocolite. Multiple studii au arătat eficienţa sa în eliminarea disconfortului abdominal cauzat de balonarea excesivă.
• Măghiranul, cunoscut mai mult ca și condiment alimentar, are importante proprietăți tonic–aperitive, antispastice şi carminative, fiind recomandat în hipotonia sau hiposecreţia gastrică, anorexie, meteorism, sindromul intestinului iritabil, enterocolite. Este totodată și sedativ, tonic nervos indicat în suprasolicitare, neurastenie, manifestările neurovegetative digestive (colici, balonare).
Regăsiți aceste plante medicinale în formula capsulelor și ceaiului Colon Sănătos, recomandate în tulburări digestive cu substrat nervos: sindromul colonului iritabil, colici intestinale.