Roinița – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Roinița

Articole

Planta medicinală pentru reducerea stărilor de greață

Roinița, cunoscută și sub denumirile de melisă sau lămâiță, este o plantă erbacee care aparține familiei Lamiaceae. Tulpina plantei este glabră, prevăzută cu peri înspre vârf și prezintă o înălțime cuprinsă între 60 și 120 cm. Frunzele plantei sunt oval-cordiforme sau triunghiulare, pețiolate, reticulate pe suprafață și cu margine serată și crenată. Florile plantei prezintă culoare galben-albicioasă sau alb-violacee, sunt prevăzute cu corolă bilabiată și sunt dispuse în pseudoverticile axilare. Fructele de roiniță prezintă culoare maronie și îmbracă aspectul unor tetranucule alungite, de formă ovoidală.tratament din plante

Frunzele de roiniță conțin aproximativ 4% acid rosmarinic, dar și alți acizi polifenolici printre care acidul cafeic, acid clorogenic, flavonoizi, ulei esențial este format din citronelal, citral A și B, nerol, geraniol, ocimene și metilcitronelal. Pentru că este un adjuvant pentru sistemul digestiv, s-a dovedit prin studii efectuate de specialiști că roinița are efecte benefice și împotriva stărilor de greață, dar este utilă și pentru tratarea altor simptome gastrointestinale. Roinița este considerată un bun eupeptic și carminativ, având și proprietăți spasmolitice.

Cercetările au arătat că roinița conține ca principiu bioactiv – citral – responsabil de relaxarea contracţiilor musculaturii gastro-intestinale, cu efect favorabil asupra stărilor de greaţă. În plus, în asociere cu uleiul esențial de lămâie, conduce la obținerea unui efect sinergic. Datorită proprietatilor sale calmante si de a stabiliza contractiile musculaturii netede, are un efect favorabil asupra starilor de greată din timpul sarcinii.

Roinița se regăsește în rețeta produsului Emetofit comprimate, recomandat în combaterea stărilor de greaţă şi vărsături în timpul sarcinii, rău de mişcare.

Bibliografie

1.Sadraei H, Ghannadi A, Malekshahi K. Relaxant effect of essential oil of Melissa officinalis and citral on rat ileum contractions. Fitoterapia. 2003 Jul;74(5):445-52. doi: 10.1016/s0367-326x(03)00109-6. PMID: 12837359.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.