Roinița
Este o plantă medicinală care a fost folosită mult timp în medicina tradițională europeană pentru afecțiunile sistemului nervos. Ameliorează simptomatologia asociată anxietăţii în condiţii de stres, îmbunătăţeşte dispoziţia, fără să afecteze activitatea din timpul zilei.
Un articol stiințific publicat în iulie 2016 în Jurnalul de Etnofalmacologie arată că studiile farmacologice moderne au validat multe din utilizările tradiționale ale roiniței. Atât cercetările de laboratorator cât și studiile clinice au arătat că roinița prezintă numeroase efecte, cum ar fi activitățile anxiolitice, antivirale și antispastice, precum și efecte asupra dispoziției, cunoașterii și memoriei, fiind o sursă de sănătate pentru o gamă largă de boli, în special anxietatea și alte tulburări ale sistemului nervos. [1]
Mai recent, Haybar H. şi colabortorii, în anul 2018 au arătat că roiniţa a redus semnificativ depresia, anxietatea, stresul și tulburările de somn comparativ cu placebo. [2]
Un articol publicat în același an în Jurnalul Internațional de Medicină și Sănătate pentru Adolescenți a arătat că roinița reduce simptomele psihosomatice, anxietatea, depresia, tulburările de somn și de comportament social la adolescenți. [3]
- Roinița poate fi utilizată sub formă de ceai, sau în asociere cu alte plante medicinale, cum este ceaiul Distonoplant sau capsule Confort Emoțional. Ceaiul de roiniță nu are contraindicații, se poate administra și sugarilor, femeilor însărcinate sau care alăptează.
Bibliografie
1. Shakeri A., Sahebkar A., Javadi B. Melissa officinalis L. - A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. J Ethnopharmacol. 2016 Jul 21;188:204-28.
2. Habib Haybar et al.The effects of Melissa officinalis supplementation on depression, anxiety, stress, and sleep disorder in patients with chronic stable angina. Clin Nutr ESPEN. 2018 Aug;26:47-52.
3. Naval Heydai et al.Effect of Melissa officinalis capsule on the mental health of female adolescents with premenstrual syndrome: a clinical trial study. International Journal of Adolescent Medicine and Health. 2018 Jan 25;31(3).