Roinița (Melissa officinalis L.) este o plantă perenă din genul Melissa L., familia Labiatae (Lamiaceae). Roinița este meliferă, aromatică și are proprietăți curative. Roinița crește în tufe dense care nu depășesc înălțimea de 90–100 cm. Fiind perenă, frunzele se veștejesc și cad spre sfârșitul toamnei și apar din nou de obicei în luna aprilie. Se aseamănă la înfățișare cu urzica, deși aceasta din urmă aparține unei familii cu totul diferite. Frunzele roiniței sunt însă de un verde mai pronunțat, aproape închis la culoare și ele exudă o aromă plăcut mirositoare asemănătoare lămâii atunci când sunt presate între degete.
Roinița reprezintă o plantă medicinală cunoscută pentru efectele ei terapeutice asupra afecțiunilor stomacului (calmează spasmele stomacale, elimină gazele din stomac), calmează stările nervoase, înlătură diareea, mărește secreția biliară, echilibrează digestia, stimulează pofta de mâncare, și nu în ultimul rând are efect galactogog (stimulează secreția lactată).
Planta care este folosită pe scară largă de multe culturi chiar și pentru a trata durerea colică a sugarului. Deoarece nu este toxic la doza adecvată, se consideră că un consum moderat și ocazional este compatibil în timpul alăptării. Se folosesc frunze de roiniță. Conține ulei esențial (Citronelal, Geraniol), flavonoide și taninuri. Proprietățile atribuite în mod tradițional sunt antispastice, sedative, carminative și antivirale. Este utilizat pentru ameliorarea anxietății, insomniei, flatulenței, spasmelor abdominale și local pentru tratarea Herpesului simplex.
Roinița acționează ca un galactogog, și anume aceasta crește secreția lactată prin stimularea prolactinei. Funcţiile biologice ale prolactinei sunt numeroase, dar cele mai impotante sunt: activitatea lactogenică (declanşarea secreţiei lactate) și activitatea galactopoetică (menţinerea producţiei de lapte).
Roinița se regăsește în formula ceaiului și capsulelor Stimularea lactației, recomandate pentru mame în timpul alăptării. Substanţele active care trec în lapte favorizează calmarea tulburărilor digestive ale micuţului, precum: colicile, crampele sau durerile abdominale.
Bibliografie
1.Frank J. Nice, BS, MS, MPA, DPA.Selection and Use of Galactogogues. Evidence-Based Practice Reports, 2015.