Denumirea științifică este Geum urbanum. Planta face parte din familia Rosaceae, subfamilia Rosoideae, genul Geum. Cerențelul este o plantă înaltă până la 30 – 40 centimetri, erectă, cu peri aspri pe tulpină. Frunzele bazale sunt în formă de rozetă sau cele tulpinale sunt pețiolate cu 3 – 5 lobi. Se utilizează rizomii nedecorticați ce prezintă numeroase striuri transversale tinere. Suprafața nu este vizibilă din cauză că sunt acoperiți de numeroase radicele subțiri de dimensiuni inegale sau de vasele persistente ale acestora. Prin uscare radicelele se înfășoară sau se răsucesc în jurul rizomului. Culoarea la exterior este brună închis, iar la interior roz – brună. Gustul este astringent, iar mirosul este slab aromat.
Rizomii conțin, în principal, taninuri mixte, în procent de cel puțin 10%, geozidă, catehină, ulei volatil (cu eugenol) care imprimă produsului vegtal o acțiune antimicrobiană de bună calitate. Datorită taninurilor, cerențelul are proprietăți antidiareice, astringente și antiinflamatoare.
Acțiune și întrebuințări : antidiareică prin precipitarea proteinelor de la nivelul epiteliului intestinal, intră în compoziția ceaiurilor și produselor antidiareice. Nu prezintă toxicitate. Utilizările medicinale populare sunt probleme digestive, cum ar fi pierderea poftei de mâncare și diaree, sub formă de infuzie.
Studiile care au analizat plantele din Transilvania au demonstrat că rizomii de cerențel se utilizează în afecțiunile sistemului digestiv, și anume în diaree.
Cerențelul se regăsește în produsul Enterostop capsule, care contribuie la eliminarea disconfortului unui tranzit intestinal accelerat prin reducerea numărului scaunelor şi îmbunătăţirea consistenţei acestora, absoarbe gazele şi toxinele din intestin.
Bibliografie
1.Oroian, Silvia and Sămărghiţan, Mihaela. "Flora from Fărăgău Area (Mureş County) as Potential Source of Medicinal Plants" Acta Biologica Marisiensis, vol.1, no.1, 2018, pp.60-70.