Nu este neapărat cea mai gustoasă legumă din lume, dar cu siguranță este una dintre cele mai sănătoase și cele mai apreciate, în special acum, în sezonul răcelilor. Lista beneficiilor ei este lungă, iar tu ai toate motivele să o introduci în alimentație. Iată pentru ce e bună și sub ce formă o poți consuma!
Ce proprietăți are ridichea neagră
Ridichea neagră conține fibre, acid folic, săruri minerale de potasiu, magneziu, calciu, zinc, fosfor, seleniu, precum și vitaminele A, B1, B2 și C. Este folosită în gastronomie, pentru valoarea sa nutritivă, dar și în medicină, pentru extraordinarele sale proprietăți terapeutice. Este un antibiotic natural, antiviral, detoxifiant și imunostimulator.
Este inamicul numărul unu al tusei
Încă din cele mai vechi timpuri siropul de ridiche neagră era folosită ca tratament în caz de răceală. Este „specialist” în problemele gâtului, fluidifică secrețiile bronșice și favorizează eliminarea lor. Astfel, și-a căpătat renumele de cel mai bun leac împotriva tusei și a răgușelii. „Rețeta” e simplă: se spală rădăcinoasa, fără a o curăța de coajă. Se taie un capac, se scobește un pic miezul, se adaugă 2-3 linguri de miere. Se pune la loc capacul și se lasă peste noapte la macerat, lângă un calorifer. Din sucul format se iau una-două lingurițe de trei ori pe zi. Are efect în special pe tusea productivă și se poate administra în siguranță inclusiv copiilor de peste un an, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează. În același timp, fiind o sursă bogată în vitamina C, întărește imunitatea, ajutând organismul să lupte mai bine cu boala. În magazinele naturiste și în farmacii există sirop de ridiche neagră gata preparat, de mare ajutor în răcelile care apar în această perioadă.
De ajutor și în alte afecțiuni
Dar lista beneficiilor pentru sănătate pe care le are ridichea neagră este lungă. Datorită conținutului de potasiu, ajută la reglarea tensiunii arteriale și îmbunătățește circulația sanguină. Antioxidanții din compoziție scad nivelul colesterolului din sânge și ajută la detoxifierea și regenerarea ficatului. O cură cu suc sau sirop de ridiche neagră se va vedea pe pielea care va fi mai luminoasă, mai sănătoasă. Efectul detoxifiant aduce beneficii și rinichilor, prevenind formarea calculilor și a infecțiilor renale. În același timp, ridichea neagră îmbunătățește digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația. Se poate consuma atât sub formă de suc, cât și coaptă sau dată prin răzătoare și adăugată în salate.