Antibioticele au salvat și salvează în continuare sute de milioane de vieți, însă oamenii au ajuns să le folosească iresponsabil. Potrivit Colegiului Pacienților din România, peste 50% dintre antibioticele utilizate la noi în țară nu sunt recomandate în baza unor analize microbiologice, care să dovedească necesitatea sau eficiența respectivului tratament. Așa s-a ajuns la o mare problemă: rezistența la antibiotice.
Cum apare rezistența la antibiotice?
Bacteriile, ca orice organisme vii, luptă să supraviețuiască. Pentru asta, se transformă, se adaptează mereu și, de fiecare dată când noi încercăm să le distrugem, ele găsesc o cale de a rezista. Spre exemplu, atunci când le „atacăm” cu un antibiotic de sinteză, omorâm majoritatea bacteriilor dăunătoare, însă e suficient să reziste una. Atunci ea devine predominantă și rezistentă la respectivul antibiotic. Ulterior, se va înmulți. De asemenea, cu cât expunem mai mult o bacterie la un antibiotic, cu atât posibilitatea ca ea să dezvolte rezistență este mai mare. Așa am ajuns, foarte mulți dintre noi, în situația de a apela la antibiotice din ce în ce mai puternice, care parcă nici ele nu mai reușesc să ne vindece.
Cele mai rezistente bacterii
În acest moment cele mai rezistente bacterii sunt: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Salmonella spp. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, proporția bacteriilor rezistente la cel puțin unul dintre antibioticele cunoscute variază între zero și 82%, în cazul bolnavilor suspecți de infecții în sânge. În cazul infecțiilor cu E. Coli, asociate infecțiilor urinare, s-a constatat rezistență la Ciprofloxacin în până la 65% dintre cazuri. Există o incidență a tulpinilor rezistente la Penicilină, un medicament utilizat de decenii pentru tratarea pneumoniei, de până la 51%.
Soluții
- Pentru a nu dezvolta rezistență la antibioticele de sinteză, în primul rând ar trebui să încerci de fiecare dată varianta naturală. Există remedii din plante medicinale cu puternic efect antibiotic, care nu au efecte adverse. Cele mai bune sunt uleiurile esențiale. De ce? Datorită compoziției lor foarte complexe. Dacă medicamentele de sinteză conțin o singură substanță activă, uleiurile esențiale conțin zeci de substanțe chimice diferite. Bacteriile se pot adapta în fața unei singure substanțe chimice, însă nu pot dezvolta rezistență în fața unui asemenea „arsenal” de arme.
- Un alt sfat pentru a preveni rezistența este să nu apelezi la antibiotice de sinteză la cel mai mic semn de răceală, când te doare în gât sau ai febră. Răceala este provocată de virusuri, iar antibioticele sunt destinate să distrugă infecțiile bacteriene.
- Apoi, atunci când iei pastile, respectă întocmai schema de tratament. Ia-le la ore fixe pentru că bacteriile dăunătoare trebuie să primească periodic și constant doza „ucigătoare”, în caz contrar, vor învăța să supraviețuiască.
- Dacă ai început tratamentul, du-l până la capăt, chiar dacă boala dă semne de vindecare. Altfel, poate recidiva, iar bacteriile rămase au dezvoltat deja rezistență la antibioticele luate până acum.