Infecțiile respiratorii, digestive, dentare sau chiar respirația urât mirositoare își pot găsi leacul perfect în cutia ta de condimente. Cuișoarele, aceste mirodenii descoperite cu multe secole în urmă, sunt considerate un adevărat panaceu, datorită efectului lor antiseptic, antiinflamator, antibacterian, analgezic și antioxidant. Se pot folosi în diverse rețete, în funcție de nevoi ca tratament natural.
Băutură aromată cu ceai și compot de piersici
Ai nevoie de o lingură de cuișoare întregi, un baton de scorțișoară, 4 lingurițe de ceai negru, 500 ml compot de piersici și un litru de apă. Apa, scorțișoara și cuișoarele se pun la fiert pentru 10 minute, apoi se strecoară și se combină cu restul ingredientelor. Dacă vrei să bei seara, renunță la ceaiul negru.
Cuișoare cu semințe de in și miere, pentru iubitorii de dulce
Potrivit unui doctor american citat de „The Daily Mail”, o parte dintre persoanele care poftesc mereu la dulciuri suferă de candidoză, o micoză produsă de ciuperca candida albicans și care, deși există în mod normal în organism, în acest caz se dezvoltă în exces. Ea generează poftă de dulce, iar zahărul îi favorizează extinderea. Și așa se intră într-un cerc vicios. Poți ieși din el cu ajutorul unei rețete naturiste simple: macină în râșniță cuișoare și semințe de in, amestecă praful cu puțină miere, care îți va satisface nevoia de dulce, și consumă circa două linguri pe zi, timp de trei zile. Fă pauză trei zile, apoi repetă, în același stil, o lună de zile. Poți consuma pudra de cuișoare și semințe de in ca dressing în iaurturi cu cereale sau dizolvată într-o cană cu apă.
Infuzie de cuișoare
Se macină 3-4 cuișoare, se adaugă peste pudra obținută 200 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat zece minute. Apoi se îndulcește cu miere după gust. Poți să prepari ceaiul din cuișoare întregi, lăsate la infuzat în apă fierbinte timp de 20 de minute. Infuzia de cuișoare are efect împotriva sinuzitei, stimulează digestia, taie greața, combate hipertensiunea și, băută seara, alungă insomnia.
Punch revigorant cu portocale
Curăță coaja unei portocale, spal-o și taie-o cubulețe. Toarnă peste ea o infuzie de cuișoare, lasă să se amestece aromele timp de cinci minute. Apoi strecori, adaugi sucul portocalei și 2-3 cuișoare și mai pui pe foc trei minute. Îndulcești cu miere și savurezi. Delicioasa băutură combate tulburările digestive, revigorează organismul și întărește imunitatea.
Ceai condimentat de echinacea
Pune într-o cană mare două pliculețe de ceai de echinacea, o bucățică mică de ghimbir proaspăt ras, zeama de la o jumătate de lămâie, o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată și o jumătate de linguriță de cuișoare măcinate. Peste toate aceste ingrediente toarnă apă fierbinte și lasă 10-15 minute la infuzat. Îndulcește cu 1-2 lingurițe de miere și savurează. Toate ingredientele au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare, conțin antioxidanți și vitamine care întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu infecțiile.