Ceaiurile calde nu te mai tentează acum, vara, când afară sunt peste 30 de grade Celsius? Nu-i nimic, le poți bea reci. Din plante, fructe și condimente îți poți prepara niște băuturi răcoritoare senzaționale. Așa că lasă berea! Alcoolul îți face rău pe căldură. Renunță și la sucurile din comerț, pline de zahăr! Încearcă mai degrabă ceva natural, pe cât de gustos și aromat, pe atât de sănătos.
Pericolul deshidratării
Cei care „uită” să bea apă, care nu sunt prieteni nici cu ceaiurile medicinale și nu se hidratează suficient, mai ales vara, se pot confrunta cu neplăceri: dureri de cap, amețeli, umflarea picioarelor, retenție de apă, probleme cu circulația, lipsă de energie. În timp, apar probleme mai grave: pietre și nisip la rinichi, constipație, celulită.
Cu ce te hidratezi
Apa și ceaiurile din plante sunt cele mai bune și mai sigure lichide pentru hidratarea organismului în zilele caniculare de vară. Le poți bea fără restricții, fără teama că te îngrașă. Lactatele, limonadele și sucurile naturale din fructe te hidratează și ele, dar, cum conțin calorii, se beau cu măsură. Berea conține și ea calorii și suprasolicită ficatul, cafeaua deshidratează, iar sucurile din comerț sunt pline de E-uri, de zahăr și de coloranți. Evită-le! Te mai poți hidrata consumând legume și fructe cu un conținut mare de apă: pepene roșu, castraveți, mere, citrice.
Câte lichide sunt necesare
Cunoaștem cu toții clasica recomandare de a bea doi litri de lichide în fiecare zi. Totuși, nu se poate aplica tuturor. Necesitățile noastre sunt diferite în funcție de vârstă, de sex, de activitatea fizică desfășurată și de temperatura mediului în care ne petrecem ziua. În principiu, un om are nevoie de 30-35 ml de apă per kilogram corp. De exemplu, dacă ai 60 kg, e bine să consumi între 1,8 și 2,1 litri de lichide. Bea înainte de a simți setea! Acela e semnalul că organismul deja e deshidratat.
5 rețete de ceaiuri răcoritoare și parfumate
Vara, pe un șezlong în grădină, te poți răsfăța și cu un ceai rece, aromat. Îndrăznește și combină mai multe tipuri de plante.
- De exemplu, noi am creat special pentru încântarea simțurilor un ceai natural din 7 plante: hibiscus, măr, lemongrass, roiniță, scorțișoară, ghimbir și lemon verbena. Este o combinație încântătoare de note proaspete de citrice, cu accente picante (date de ghimbir), toate parfumate de exotica scorțișoară. Recent, l-am lansat și în varianta BIO, cu ingrediente din agricultură ecologică.
- Îți mai poți prepara un ceai de mușețel pe care, după ce s-a răcit, îl vei aromatiza cu suc de lămâie și de portocală. Adaugă o linguriță de miere, decorează-l cu câteva feliuțe de portocală și de lime și vei avea un cocktail demn de pozat și arătat pe Facebook. Și ceaiul de mușețel îl găsești la noi în varianta BIO.
- Datorită prospețimii sale, ceaiul de mentă e ideal ca ingredient în cocktailul dintr-o după-amiază de vară. Adaugă în el bucățele de piersică, de mango proaspăt, de zmeură și cuburi de gheață.
- Și ceaiul verde se pretează foarte bine rece, cu diverse fructe. Lasă planta la infuzat pentru 2-3 minute în apă fierbinte, apoi strecoară direct peste carafa cu cuburi de gheață. Adaugă frunze proaspete de mentă și fructele preferate. E delicios cu piersici, pepene, ananas.
- Ai bea o Pina Colada? Nimic mai simplu: poți să-ți prepari în casă celebrul cocktail, dar în varianta mai sănătoasă, fără alcool. Se face din ceai de hibiscus, blenduit cu fulgi de cocos, bucăți de ananas și de mere. Decorează paharul cu coajă de portocală sau cu fulgi de cocos.