Sfaturi Practice
 
 

Rețete cu ceapă care vindecă afecțiunile gâtului

shutterstock_548686462

Unul dintre cele mai puternice tratamente împotriva răcelii, a tusei și a durerilor în gât se găsește exact la tine în cămară. Pentru că nu se poate să nu ai, printre proviziile tale, o ceapă! Această banală legumă, atât de ieftină și de la-ndemână, se pare că are proprietăți antiseptice remarcabile, fiind folosită într-o mulțime de rețete.

Ce știa bunica a fost demonstrat științific de către experți. Ceapa are proprietăți antimicrobiene, fiind eficientă împotriva multor tipuri de bacterii, inclusiv E.coli, salmonella, bacillus subtilis. Este o sursă bogată în probiotice, antioxidanți, vitaminele C, B6, A, E, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, zinc, precum și multe substanțe cu efect antiseptic. Întărește imunitatea, ajută la eliminarea toxinelor, calmează tusea, desfundă căile respiratorii și te ajută să dormi mai bine noaptea deoarece e un foarte bun somnifer natural. De asemenea, gustul ei picant intensifică circulația sângelui, ceea ce provoacă transpirația care alungă boala. Este ingredientul perfect atunci când ești răcit și te supără gâtul.

Ceaiul de ceapă este bun în caz de răgușeală și disconfort la înghițire. Rețeta e simplă: se fierb două cepe (se curăță primele foi de la exterior, se păstrează restul) în 500 ml de apă până se înmoaie, apoi se strecoară. Lichidul se lasă puțin la răcit, după care se îndulcește cu miere după gust.

O altă rețetă pentru durerile în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant.

Mai poți face un macerat din această legumă: se curăță ceapa, se taie felii subțiri, peste care se pune miere și se lasă să se „odihnească” peste noapte. A doua zi se iau câte două linguriţe din sucul format, din două în două ore. Dacă adaugi în acest amestec, la macerat, și puțină salvie, cimbru sau oregano, rezultă o altă rețetă de sirop cu proprietăți antibiotice, antiseptice, antiinflamatoare.

Pentru tusea cu expectorație, încearcă o rețetă din bătrâni: amestecul de miere, hrean și ceapă. Toate trei ingredientele au proprietăți antibiotice, tratează tusea, durerile în gât, sinuzita și bronșita. În plus, întăresc sistemul imunitar. Se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă o ceapă tocată mărunt și 5 linguri de apă. Amestecul acesta se pune într-un ibric, pe foc, și se dă în clocot. Când s-a răcit, se îndulcește cu miere și se consumă câte o lingură de 3-4 ori pe zi.

Tot în caz de tuse, bunica punea două cepe în cuptor, iar după ce se înmuiau le amesteca cu miere. Rezulta un suc din care bolnavul bea de trei ori pe zi.

În caz de bronșită, se bea un amestec din lapte cald (o cană) cu o linguriță de suc proaspăt de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Combinația e una „mortală” pentru virusuri și bacterii, favorizează eliminarea secrețiilor și calmează tusea seacă. Tot pentru tratarea bronșitei, bronșiolitei și tusei se mai fac cataplasme cu ceapă coaptă, învelită într-un tifon și aplicată pe piept.

 

Comentarii

Articole recomandate
Rețete cu ceapă care vindecă afecțiunile gâtului

Gripa „atacă” în forță și se va prelungi până în aprilie. Iată ce e de făcut!

543 de cazuri de gripă s-au înregistrat la nivel național în doar o săptămână (29 ianuarie – 4 februarie), de două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut (când au fost 252 de cazuri), anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Nu este neapărat o epidemie de gripă, dă asigurări

citește mai departe

 
Rețete cu ceapă care vindecă afecțiunile gâtului

Cât de periculos e stresul și cum poți scăpa de el

Este dușmanul tăcut. Nu se vede, nu se măsoară, nu doare, dar face ravagii în organismul tău. Slăbește imunitatea, afectează ficatul, inima, sistemul nervos, îți dă peste cap digestia și chiar poate declanșa unele boli. Ar trebui să-l iei mai în serios decât poate ai făcut-o până acum dacă ții la sănătatea ta. Sim

citește mai departe

 
Rețete cu ceapă care vindecă afecțiunile gâtului

Alimentația din sezonul rece poate fi un pericol pentru ficat

Ai probleme cu digestia (balonare, constipație), ai grețuri și dureri de cap, simți în permanență oboseală și slăbiciune, chiar depresie? Toate acestea se pot trage de la ficat. Una dintre cauze e stilul alimentar din ultimele luni. Fă câteva schimbări simple și te vei pune pe picioare! Iarna, avem o alimentație mai consistentă,

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!