Unul dintre cele mai puternice tratamente împotriva răcelii, a tusei și a durerilor în gât se găsește exact la tine în cămară. Pentru că nu se poate să nu ai, printre proviziile tale, o ceapă! Această banală legumă, atât de ieftină și de la-ndemână, se pare că are proprietăți antiseptice remarcabile, fiind folosită într-o mulțime de rețete.
Ce știa bunica a fost demonstrat științific de către experți. Ceapa are proprietăți antimicrobiene, fiind eficientă împotriva multor tipuri de bacterii, inclusiv E.coli, salmonella, bacillus subtilis. Este o sursă bogată în probiotice, antioxidanți, vitaminele C, B6, A, E, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, zinc, precum și multe substanțe cu efect antiseptic. Întărește imunitatea, ajută la eliminarea toxinelor, calmează tusea, desfundă căile respiratorii și te ajută să dormi mai bine noaptea deoarece e un foarte bun somnifer natural. De asemenea, gustul ei picant intensifică circulația sângelui, ceea ce provoacă transpirația care alungă boala. Este ingredientul perfect atunci când ești răcit și te supără gâtul.
Ceaiul de ceapă este bun în caz de răgușeală și disconfort la înghițire. Rețeta e simplă: se fierb două cepe (se curăță primele foi de la exterior, se păstrează restul) în 500 ml de apă până se înmoaie, apoi se strecoară. Lichidul se lasă puțin la răcit, după care se îndulcește cu miere după gust.
O altă rețetă pentru durerile în gât este amestecul de ceapă fiartă cu lapte. Ceapa are proprietăți antibacteriene, iar laptele e calmant.
Mai poți face un macerat din această legumă: se curăță ceapa, se taie felii subțiri, peste care se pune miere și se lasă să se „odihnească” peste noapte. A doua zi se iau câte două linguriţe din sucul format, din două în două ore. Dacă adaugi în acest amestec, la macerat, și puțină salvie, cimbru sau oregano, rezultă o altă rețetă de sirop cu proprietăți antibiotice, antiseptice, antiinflamatoare.
Pentru tusea cu expectorație, încearcă o rețetă din bătrâni: amestecul de miere, hrean și ceapă. Toate trei ingredientele au proprietăți antibiotice, tratează tusea, durerile în gât, sinuzita și bronșita. În plus, întăresc sistemul imunitar. Se dă pe răzătoare o rădăcină de hrean, se adaugă o ceapă tocată mărunt și 5 linguri de apă. Amestecul acesta se pune într-un ibric, pe foc, și se dă în clocot. Când s-a răcit, se îndulcește cu miere și se consumă câte o lingură de 3-4 ori pe zi.
Tot în caz de tuse, bunica punea două cepe în cuptor, iar după ce se înmuiau le amesteca cu miere. Rezulta un suc din care bolnavul bea de trei ori pe zi.
În caz de bronșită, se bea un amestec din lapte cald (o cană) cu o linguriță de suc proaspăt de ceapă și câteva picături de suc de usturoi. Combinația e una „mortală” pentru virusuri și bacterii, favorizează eliminarea secrețiilor și calmează tusea seacă. Tot pentru tratarea bronșitei, bronșiolitei și tusei se mai fac cataplasme cu ceapă coaptă, învelită într-un tifon și aplicată pe piept.
Adaugă comentariu